Poslední zápas základní skupiny Tipsport ligy proti druholigovému Táborsku, to byla ideální příležitost. Hradec vyhrál 2:0 a devatenáctiletý Afričan odkopal celý zápas.

„V pátek měl první trénink, v sobotu nastoupil na stoperovi s Jakubem Chlebounem. Vedl si slušně," zhodnotil potenciální posilu záložník Tomáš Malinský. „Taktiku jsme se mu snažili vysvětlit rukama, nohama, tak ji asi pochopil," dodal.

Obránce má za sebou zápasy v africké Lize mistrů, je také členem reprezentace do jedenadvaceti let. Hradec ho zkouší, protože trenéři by rádi vylepšili kádr v defenzivních řadách. „Ano, právě obránce bychom rádi získali," přiznal trenér Bohuslav Pilný.

V předminulém týdnu přišel na zkoušku Slovák Timotej Záhumenský, neprosadil se však. Kamerunec dostane delší čas na rozkoukání.

„Bylo vidět, že v něm něco je, ale soudit po prvním zápase je hodně složité. Každopádně, nejsložitější bude jazyk," řekl Malinský.

Kamerunec totiž mluví jen francouzsky. Tuto složitou řeč zvládá třetí brankář Patrik Vízek a také obránce Marek Plašil. Jeho bratr Jaroslav, bývalý reprezentant, hraje léta ve Francii, on se navíc v této zemi ucházel o angažmá. Proto v sobotu pomohl.

„Musím ho pochválit, těm základním pokynům tak nějak citem rozuměl. V zápase si věděl rady, my jsme se mu samozřejmě snažili pomoci. Není a nebude to pro něj asi úplně jednoduché, ale my ho když tak rychle základní věci naučíme, a to česky," smál se v rozhovoru pro klubový web. „Pár frází si pamatuji z testů před několika lety, takže doprava, doleva, dopředu, dozadu zvládnu. Bylo to v pohodě," vysvětlil.

Hradec Králové - Táborsko 2:0

Fakta – branky: 34. Šípek, 75. Pázler. Rozhodčí: Rejžek – Kotalík, Urban. Poločas: 1:0.
FC Hradec Králové: Lindr (46. Ottmar) – Krátký, Chleboun (64. Mudra), Olivier, Plašil – Janoušek, Trubač – Shejbal, Zorvan, Malinský – Šípek (64. Pázler).
FC MAS Táborsko: Kotnour – Hovorka, Navrátil, Zavadil, Souček – Musiol, Javorek, Mrsic, Kalvach, Kočí, Džafič. Do 2. Poločasu nastoupili: Toma, Ondovský, Gašparovič, Nešický, Kučera, Ciku, Šefčík, Běloušek, Klusák, Toml, Gebert.