Takhle to nepůjde. Liberečtí fotbalisté, kteří mají nejhorší ofenzivu v první lize, vyhráli jediný zápas za posledních jedenáct kol. Pokud se chtějí přiblížit záchraně, musí s tím něco udělat. A nejlépe už v sobotu proti Karviné (15:00).

Trenér třináctého Slovanu Jindřich Trpišovský věří, že zlepšený výkony z předchozích utkání přinesou druhou jarní výhru. „Po reprezentační přestávce jsou všichni v očekávání. Rádi bychom navázali na předchozí dobré výkony, ať už doma s Příbramí a se Slavií nebo venku v Plzni,“ vyhlíží zisk tří bodů Trpišovský. „Čeká nás Karviná, která má velmi dobrou formu, jde o jeden z nejvyšších týmů v lize. Je před námi možná klíčový týden jara. Potřebujeme to doma zvládnout, abychom si bodově polepšili v tabulce a získali klid před důležitým pohárovým zápasem se Zlínem."

DENIS GRANEČNÝ věří, že se blíží jeho návrat do základní sestavy mateřského Baníku Ostrava.
Záložník Baníku Granečný: Výhra v Opavě je cenná, bude to ale ještě boj

Liberci se v letošní sezoně nedaří a nejraději by na ni zapomněl. Pořád se nemůže dostatečně odpoutat od pásma sestupu. Teď mu v cestě stojí nováček ligy. „Je to zajímavost, ale v poslední době proti nám hraje vždy někdo, komu jde ve vzájemném utkání vyloženě o hodně. V Jihlavě jsme to zvládli, proti Plzni bohužel ne, ale jen výsledkově. Myslím, že zrovna u Liberce platí z celé soutěže asi nejvíc, že jeho aktuální postavení v tabulce neodpovídá kvalitám kádru,“ míní trenér Karviné Jozef Weber.


Ač to zní paradoxně, karvinský nováček má největší obavy z ofenzivní síly Liberce, který dal přitom jen 14 branek a v tomto ohledu je nejhorší z celé soutěže. „Ale když si vzpomínám na náš vzájemný zápas, tak u nás hrál Slovan velmi dobře. Má silné kraje hřiště, rychlý přechod do útoku, hraje aktivně. Ten zápas skončil bez branek, i když to klidně mohlo být 2:2. Útočná potence Liberce je sice slabá, ale ofenziva jako taková nebezpečná, na to si musíme dát pozor,“ varuje Weber.

Odhalení busty Cristiana Ronalda na letišti v Madeiře
Vyceněné zuby a vypoulené oči. Ronaldova busta terčem vtípků

Karvinou nečeká v nejbližší době snadná práce. Ještě ji čeká Slavia, Hradec Králové, Sparta. Všem těmto týmům půjde o hodně. „Už se mě novináři ptali na to, jaká je naše bodová meta. Že prý se můžeme stát nejúspěšnějším nováčkem samostatné ligy, co se týče bodů. Já pořád říkám, že důležitá meta je záchrana a kolik to bude znamenat bodů, to necháváme osudu. Budeme se až do konce soutěže snažit o největší bodový zisk,“ ujistil Weber karvinské fanoušky.

Karvinského kouče potěšilo i nedávné zvolení za trenéra měsíce. Anketu vyhlašuje pravidelně ligová fotbalová asociace. Weber je přitom teprve čtvrtým oceněným koučem v letošní sezoně, protože hned třikrát se této pocty dostalo slávistickému Jaroslavu Šilhavému. Kromě něj triumfovali ještě zlínský Bohumil Páník a plzeňský Roman Pivarník.

„Ocenění mě mile potěšilo, musím opět poděkovat především hráčům, kteří ty výsledky dělají, i realizačnímu týmu. Bez nich bych na podobné ocenění nedosáhl,“ prohlásil Jozef Weber, který se svým týmem šestkrát v řadě neprohrál.

Sérii utnula Karviné až mistrovská Plzeň, a to se štěstím. „Z toho zápasu si ale bereme jen to pozitivní. Potěšilo mě, že si kluci dokázali prosazovat svou hrou. Neustupovali jsme od ofenzivní aktivní hry, samozřejmě je pak vždy otázkou, co vám dovolí soupeř a Plzeň má ty kvality nesmírné. Ale smutnit nemusíme, i když si kluci za výkon aspoň ten bod zasloužili. Je třeba se soustředit na další zápasy a neustupovat z naší cesty. Razíme nějakou filozofii, které se chceme držet v každém zápase. I v tom sobotním v Liberci. Věřím, že se díky naší útočné hře střelecky prosadíme,“ zakončil vyhlídky svého týmu Jozef Weber.