„Zatím to není tak daleko, abych přemýšlel o změně dresu. Mám smlouvu do léta, kterou bych prostě chtěl dodržet. Pevně věřím, že se to obrátí a že začnu zase hrát. Zatím něco v zimě v plánu nemám," řekl Kadlec novinářům v Praze, kde se reprezentace začíná chystat na přípravné zápasy se Srbskem a v Polsku.

Třicetiletý hráč v této sezoně zasáhl jen do čtyř duelů za Fenerbahce. Portugalský trenér Vítor Pereira zatím na levém stoperu dává přednost krajanovi Brunu Alvesovi. „Trenér se zatím rozhoduje jinak, než bych chtěl. Někdy to odůvodnění je pro mě trochu frustrující, ale bohužel. Je to prostě zahraničí a nikdo se s vámi nepáře jako v Česku," uvedl Kadlec.

„Zatím s tím bojuju. Samozřejmě je to mi nepříjemné a chtěl bych hrát. Těch zápasů hrajeme hodně a na točení sestavy tam možnost je. Bohužel zatím to nepřišlo," doplnil.

Důvod je pro něj frustrující

S Pereirou o tom, proč nehraje, hovořil. „Myslím, že si to nechám pro sebe. Je to mezi mnou a trenérem. Stačí, když řeknu, že je to frustrující. Pro mě to až tak logické odůvodnění není, ale bohužel to musím akceptovat. Makám každý trénink a čekám, když se pouští jedenáctka, že tam uvidím svoje jméno. Zatím tam není. Doufejme, že do léta se tam objeví co nejčastěji," přál si Kadlec.

Do sestavy mu nepomohl ani dobrý výkon z říjnového posledního duelu kvalifikace mistrovství Evropy v Nizozemsku, kde český tým vyhrál 3:2. „Trenér dokonce viděl ten zápas, za výkon chválil mě i celý náš tým. Ani potom šance nepřišla. Přišel víkend a zase jsem nehrál," podotkl Kadlec.

V počtu "repre" startů může překonat otce

Nadcházející přípravné zápasy se Srbskem a v Polsku nebere jako začátek boje o nominaci na Euro. „Nemyslím si, že by to bylo jen o těchto dvou zápasech, ale i předtím o těch kvalifikačních zápasech. Kvalitních hráčů máme spoustu a je před námi další půlrok. Může se stát ledacos. Bude důležité být hlavně zdravý. Každý se chce na Euro podívat, uvidíme, kdo tam nakonec pojede," konstatoval Kadlec.

Už jen tři zápasy mu chybí k vyrovnání počtu reprezentačních startů otce Miroslava Kadlece, který nastoupil k 64 zápasům. „První byly góly, to jsem ho už předstihl. Teď jsou ty starty. Samozřejmě když jsem začínal s fotbalovou kariérou, ani ve snu by mě nenapadlo, že bych ho někdy mohl dotáhnout, natož překonat. Pro mě je tohle sen. Nějakou sázku nemáme, spíš si sedneme a dáme si na to třeba sklenku vína," řekl Kadlec.