Ještě, než si začneme povídat, přijde drobné upřesnění. „Daleko dřív než my dva se znali naši tátové," vysvětluje vyznavač vínovožlutého dresu Petr Malý: „Vyrůstali spolu v Břevnově." „Návaznost na otce prostě funguje," rozvíjí téma letní posila zelenobílých. Syn legendárního Honzy Bergera strávil dětství ve Švýcarsku, kde se věnoval tenisu.

Čtěte také: Bohemians bude až měsíc chybět zraněný obránce Švec 

„Byl špičkový hráč. Trénoval dokonce s vítězem tří grandslamů Wawrinkou," prozrazuje na kamaráda Malý. „Vždycky jsem mu na oko nadával, proč nezůstal na kurtech," zlobí se. „Fotbal jsem měl radši," objasňuje Berger junior, jenž po návratu do vlasti putoval logicky na Spartu. V jejím dresu už řádil Malý. „Extra jsme se spolu nebavili," vzpomíná záložník: „Asi proto, že je Péťa o rok starší."

Kariéra obou se zabrzdila 

Proslulá je líheň letenských. Málokterý hráč ovšem dojde až do láčka. „Neměli jsme štěstí na trenéry. Náš talent nevycítili. Do ligy jsme se navzdory prognózám dostali," těší Malého. Kariéra obou se zabrzdila, po sérii hostování zakotvili v Dukle. Slavný klub ovšem v roce 2008 nezářil, působil v přeboru.

„Opravdová škola života. Přebor vás zocelí. Chodili jsme do práce, potom si šli kopnout," usměje se Berger. „Sešli jsme se po tréninku, zahráli si karty a dali pivo," vybavuje si Malý vznik přátelství: „Baví mě knížky Oty Pavla. Napsal: fajnoví lidi stojí za hovno. Na Tomášovi mám rád, že je obyčejný, přímý a férový." „Imponuje mi Péťův klid. Deset let jsme na soustředěních a venkovních zápasech bydleli spolu. Druhá rodina," kontruje Berger.

Malého dovezli do nemocnice 

Nepříjemný konec měla sportovní kariéra Petra Malého. „Před zápasem s Táborskem nám říkal, že se necítil dobře," vybavuje si Berger chvíle před utkáním Tipsport ligy 2014. „Radil jsem mu, ať se nechá vystřídat. Za chvíli se otočil a ležel na zemi."

Malého dovezli do nemocnice, kde se ukázalo, že trpí vzácnou srdeční vadou. „Tomáš mi hned volal. V den kolapsu mně dokonce přivezl auto k nemocnici, abych se měl jak vrátit," culí se muž, jenž se pokoušel o návrat, nakonec se ale stal na Julisce vedoucím mužstva, z něhož v červenci 2016 odešel Berger.

„Tomáš byl náš nejlepší hráč, střelec. Dukla ho měla za každou cenu udržet," myslí si dodnes Malý. „Stýkáme se dál," líčí Berger: „Teď jsme se byli projít s dětmi. Hecování neproběhlo. Mluvili jsme, co bylo, ne co bude."

Čtěte také: Klokani podlehli Plzni, pohoštění se nedočkají

Malé velké derby 

Jak se těší sparťané a slávisté na vzájemný zápas, očekávají hráči Bohemians a Dukly své klání. „Přesně tak," přitakají oba. „Bohemka nás nikdy nepřehrála fotbalově, ale občas přetlačila. Teď si jedeme pro body," říká Malý. „Na Duklu platí tvrdost," potvrzuje Berger a dodá: „Je mi jedno jak, ale musíme vyhrát."

Bohemians Praha 1905 - FK Dukla PrahaZápas 21. kola fotbalové ligy,
zítra 17.00. Kde? Stadion
Ďolíček, Vršovická 31, Praha 10
(zastávka MHD Bohemians).

Podzimní utkáníDukla - Bohemians 4:1 (1:1), hráno 17. září 2016
Branky: 24. Olayinka, 66. Považanec, 80. Kušnír, 90. Néstor - 13. Mašek.
ŽK: 41. Juroška, 72. Kušnír - 33. Luts, 55. Jirásek,
ČK: 44. Havel. Rozhodčí: Příhoda. Diváci: 3147.

Zajímavá čísla
Celková bilance v 1. lize:
80 (29-24-27), 124:134.
Zápasy v Ďolíčku: 
40 (19-11-10), 77:65.
Nejvyšší výhra Bohemians:
6:1 (sezona 1982-83).
Nejvyšší výhra Dukly:
5:1 (3x sezony 1960-61, 1961-62 a 1964-65).