Fotbal v posledních týdnech nezažívá ideální období - FIFA čelí rozsáhlému korupčnímu skandálu, kvůli němuž Blatter krátce po svém květnovém znovuzvolení oznámil, že odstoupí. Jeho nástupce se bude volit na konci února příštího roku. A do té doby zůstává Švýcar v čele Mezinárodní fotbalové federace.

Setkává se s kritikou, dokonce už i doma v zemi Alp, hodinek a čokolády. A také se množí dohady o tom, proč se nezúčastnil MS "20" a MS žen. Kvůli obavám ze zatčení?

Na los do Petrohradu dorazil. "Všichni známe jeho situaci. Nechci zacházet do detailů, ale nevěřím ani slovu o tom, že by měl být osobně zapleten do korupce," uvedl Putin, jenž se postavil za Blattera už po vypuknutí aféry, kterou rozpoutali američtí vyšetřovatelé. Na jejich žádost bylo před kongresem FIFA v Curychu zatčeno sedm funkcionářů.

"Myslím, že lidé jako pan Blatter, kteří řídí velké mezinárodní sportovní federace nebo olympijské hry, zaslouží mimořádné ocenění. Pokud si někdo zaslouží Nobelovu cenu, jsou to právě oni," řekl Putin, jenž je známý sportovec (tradičně se třeba zapojuje do hokejových exhibic - naposledy dal osm gólů).

Kvůli korupční aféře byla zpochybňována i volba pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022, které získaly Rusko a Katar.

Podle Putina v současném vyšetřování korupce hraje roli fakt, že mezi neúspěšnými kandidáty byly také Spojené státy a Británie.

Dodatek na závěr: s oceněním pro Blattera to zřejmě nebude tak "horké" - Centrum Nobelovy ceny za mír v červnu (po vypuknutí aféry) ukončilo spolupráci s FIFA. Hráči už si nebudou podávat ruce na znamení míru, kampaň 'Handshake for Peace' je minulostí. Neoficiálně právě kvůli rozsáhlé korupci.