Trenéru Jarolímovi a klubovému vedení se neustále vrací jako bumerang. Obhájce titulu přitom nepostrádá Brabce jen coby výrazně nadprůměrného hráče, ale i jako lídra.

O absenci vůdce se mluví už od léta, na jaře ale bude podle všeho situace pro sešívané ještě horší. Včera se Slavia, v tabulce nečekaně až sedmá, poprvé po zimě sešla. Bez Suchého, Skácela, Jaroslava Černého…

Kapitán. Právě muž s kapitánskou páskou by měl být hlavním tahounem. Skutečnost, že na podzim ji nosili tři muži, hovoří za mnohé. A fakt, že do začátku jara může vstoupit jen jeden z nich, je rovněž dostatečně vypovídající.

„Jarda Černý bude moci naskočit, podle mého odhadu, až v závěru sezony,“ přiznal kouč Karel Jarolím.

Do podzimu vstoupil jako kapitán Vlček, postupně ale pro ztrátu formy vypadl ze základní sestavy. Pásku pak převzal právě Černý, jenž se ovšem vážně zranil. A nakonec „kapitánoval“ Suchý, jenž ale odchází na hostování do Spartaku Moskva.

Ofenzivní lídr. Mohl by jím být zkušený záložník Skácel, jenže… „Dostal lukrativní nabídku, kterou jsem ale podmiňoval tím, že ji do neděle přijme, což neučinil,“ uvedl Petr Doležal, generální ředitel Slavie. „Já myslím, že ještě nějaký čas by mít mohl. Ale určitě jen tento týden, aby s námi mohl odcestovat na kondiční soustředění,“ byl diplomatičtější Jarolím.

Každopádně Skácel se včera v Edenu nehlásil.

To třeba tuniský špílmachr Belaid přípravu s týmem odstartoval, proslýchá se ale, že by mohl odejít. „I to je možné,“ řekl neurčitě Jarolím.

Kádr naopak doplnil útočník či záložník Kysela, který přichází z Boleslavi do konce sezony na hostování s opcí. Že by se stal lídrem, to lze ovšem těžko předpokládat. Hloušek, který byl na podzim slávistickou „ofenzivní jedničkou“, do takové role zatím nedorostl. Vlček ano, musí ale předvádět ještě lepší výkony, než na konci podzimu, kdy u něj přece jen přišlo zlepšení.

A posily? „Nějací útočníci jsou v jednání, ale spíš někdo s dlouhodobější perspektivou,“ uvedl Jarolím. Tedy mladí a nezkušení…

Defenzivní lídr. Na post stopera Slavia nikoho neshání, přestože ztratila Marka Suchého, jednoznačně nejlepšího obránce, kterého momentálně měla. „Hošek by měl být adekvátní náhradou,“ řekl Doležal.

Pravda, Suchý je jen o rok starší, má ale na svém kontě o 103 reprezen­tačních startů víc… Druhým stoperem by měl podle předpokladů být Čelůstka, který ale zatím rovněž není tak ostřílený. Zkušenost tak bude mít Slavia na krajích obrany (Hubáček, Krajčík), po zranění se do plné zátěže vrací Kaufman.

Otázka je tak jasná: Kdo Slavii potáhne a zvedne z podzimního bahna?