Dva týmy si poslední květnový den zahrají nejvyšší soutěž přinejmenším na rok naposledy. Které to budou, se teprve rozhodne, i když… „Jeden sestupující už je jasný. I kdyby Znojmo záchranu uhrálo, spadne administrativním způsobem, což nejspíš vědí i hráči," naráží na znojemskou šestizápasovou sérii bez vítězství bývalý prvoligový útočník Luděk Zelenka.

Jihomoravský nováček dostal na rok možnost hrát první ligu v Brně, aby za tu dobu zvelebil nevyhovující znojemský stadion. Jenže rekonstrukce fakticky ani nezačala, klub čeká na státní dotace, které stále nepřicházejí.

Znojmu stále chybí kotelna pro vyhřívání, umělé osvětlení, nové tribuny a zázemí. „Pokud všechno nebude 30. června hotové, nesplní klub podmínky pro první ligu. A bude to těžké, bohužel," hodnotí situaci jihomoravského nováčka ředitel oddělení profesionálního fotbalu české asociace Ivo Lubas.

Třinácté Znojmo zatím dělí od Slavie na patnácté sestupové pozici pouze lepší skóre. „Pokud nebude mít vyhovující stadion, sestoupí Znojmo i z pozice, která mu jinak zaručuje záchranu. V tom případě s ním do druhé ligy půjde už jenom šestnáctý tým," objasňuje Lubas.

Experti: Brno si záchranu pojistilo

Posledními výkony se však Jihomoravané přibližují přímému pádu o soutěž níž. „Znojmo předvádělo dobrý fotbal, ale postupně se horší, dostává i velké příděly. Přijde mi, že hráči už záchraně nevěří," všímá si bývalý brněnský kouč Vladimír Táborský.

O znojemské šanci porvat se o záchranu na trávníku hodně napoví už pondělní duel v Příbrami. „Pokud Znojmo prohraje, bude to s ním hodně špatné. Má také blbé vylosování," upozorňuje Táborský.

Druhý jihomoravský celek už si podle expertů záchranu pojistil. V posledních dvou kolech totiž Zbrojovka zdolala 2:0 Olomouc a vyhrála 1:0 v Teplicích. „Posledním vítězstvím mě překvapila, před třemi zápasy jsem jí moc nevěřil. Ještě není zachráněná, ale výrazně lépe se jí dýchá, což se nejspíš projeví v dalších utkáních," podotýká Zelenka.

Slavia, Bohemians 1905 nebo Baník?

Zbrojovku dělí od sestupových pozic šest bodů, navíc hraje ještě třikrát doma. „Pokud neudělá nějakou velkou chybu, že všechny tři domácí duely prohraje, je už z nejhoršího venku," souhlasí televizní komentátor Táborský.

O druhém sestupujícím vedle Znojma se podle nich rozhodne mezi nejhoršími třemi celky soutěže Bohemians 1905, pražskou Slavií a Baníkem Ostrava. „Nikdo z nich si to vyloženě nejvíc nezaslouží. Myslím, že Slavia to nebude," odhaduje Zelenka.

Jasněji bude po víkendu, kdy ve vršovickém derby Bohemians hostí Slavii. „Jestli Bohemka ztratí doma, asi už se těžko odrazí. Pořád si myslím, že kluby s bohatou historií jako Slavia a Ostrava se zachrání," uvažuje Táborský. „Nebo rozhodne jejich souboj v posledním kole," dodává.