Z letošní sezony ovšem nebude mít majitel klubu radost. Historicky nejúspěšnějšímu českému mužstvu hrozí potíže. A neuhádnete, proč. Odpověď je přesto nabíledni. Problémem budou finance.

Shrňme si poslední události na Letné: Sparta se po neúspěšných letech odhodlala k revoluci. Na lavičku angažovala trenéra z Itálie, který si vymínil (na české poměry) neomezené prostředky. Během pár týdnů přivedl deset posil.

„Dejte nám čas. Tvoří se tady něco nového,“ poprosil Andrea Stramaccioni, když jeho tým vypadl z předkola Evropské ligy. Všichni na Letné doufají, že se Sparta rychle probudí a bude vyhrávat.

Díra v rozpočtu

Ale i kdyby se tak stalo, i kdyby si parta v rudých dresech došla pro vytoužený titul, už teď je jisté, že sezona 2017/2018 bude nejhorší v historii. Alespoň po finanční stránce. Je dost dobře možné, že klub prodělá víc než půl miliardy korun. Ano, tuhle sumu berte s rezervou, leč není nereálná.

Situaci ve Spartě negativně ovlivní tři faktory:

1. Přestavba týmu. Na přestupy šlo dle odhadů až 300 milionů korun.

2. Nároky hráčů. Hvězdy si dle odhadů vydělají za rok od 20 až k 50 milionům. Kádr je navíc široký.

3. Vyřazení v Evropě. Po krachu s Crvenou zvezdou do pokladny nepřitečou takřka žádné peníze.

Už chápete, jaký je to problém? Jen pro ilustraci – během úspěšné sezony 2015/2016, kdy Sparta na bonusech z Evropy vydělala čtvrt miliardy, činila celková finanční ztráta klubu 130 milionů.  Ano, Křetínský má jako šestý nejbohatší Čech dle magazínu Forbes peněz dost – Spartě už on (či firma J&T) „dal“ od koupi klubu v roce 2004 bezmála 1,4 miliardy, což dokumentuje infografika u článku.

Nicméně další rozhazování už není možné.

Meritum problému by se dalo vyjádřit zkratkou FFP (Financial fair play).

Evropská fotbalové unie totiž již několik let hlídá finanční zdraví klubů (jejich utrácení). A ano, Sparta se dostává na hranu pravidel.

Zápas 3. předkola Evropské ligy mezi AC Sparta Praha a Crvena Zvezda Bělěhrad, hraný 3. srpna v Praze.
Sbohem, Evropo! Sparta bude letos bez pohárů, vypadla i Boleslav

Sen o Lize mistrů

Klika? V kase zbyly peníze za Schicka a Dočkala.

UEFA totiž nakázala, že ztráta klubu za tři sezony může činit 30 milionů eur, jinak hrozí trest, i vyřazení z pohárů. A už od příštího ročníku budou pravidla asi ještě tvrdší. Sparta tak bude i vzhledem ke smlouvám s hráči potřebovat obří zisky, aby se vyhnula potížím. Proto sní o Lize mistrů.

„Vypočítal jsem si, že se tam potřebujeme dostat alespoň třikrát za pět let,“ řekl kdysi Křetínský, proč kupoval letenský klub.

Realita byla méně zářivá. Jak to dopadne teď?

Tomáš Rosický.
Sparťanský záložník Rosický: Změny jsou bolestivé, musíme ale věřit

Známe finanční výsledky Sparty za posledních patnáct let.Zdroj: Deník