Kluby uspěly s odvoláním, u Ostravy a Znojma je však licence s podmínkou (a u Znojma a Slavie je dalším předpokladem záchrana).

Odvolání řešil licenční tribunál. "Kluby jsme informovali bezprostředně po zasedání a všechny jeho rozhodnutí akceptovaly - včetně Znojma a Ostravy, které licenci dostaly s podmínkou. Nejsme oprávněni sdělovat detailní informace týkající se udělování licence, můžeme sdělit pouze to, že podmínky u Ostravy a Znojma se týkají infrastruktury," řekl licenční manažer FAČR Stanislav Rýznar.

Licenci dostalo i Znojmo, ale s původní podmínkou, že do 30. června musí opravit stadion, který nevyhovuje prvoligovým parametrům. Není příliš pravděpodobné, že se práce stihnou včas. Jihomoravané hráli v končící sezoně domácí zápasy v Brně, v posledním kole se představí v azylu v Jihlavě.

Také ostravský Baník obdržel licenci s podmínkami. Do 30. června musí mít uzavřenou smlouvu s majitelem stadionu na Bazalech - městem Ostrava - a dokončit úpravy arény. Jde o snížení kapacity na 8800 míst, bezpečnostní úpravy či adresný ticketing.

"Na výše uvedených podmínkách jsme ve spolupráci s městem ihned začali intenzivně pracovat a jsme přesvědčeni, že je splníme," uvedl Baník v prohlášení. "Zároveň jsme předložili vedení FAČR návrh na zachování sektorů P1 a P2, čímž by při zachování všech bezpečnostních podmínek kapacita Bazalů dosáhla 11.700 míst. K tomuto návrhu jsme zatím neobdrželi oficiální stanovisko."

Pro udělení licence je třeba splnit několik hlavních kritérií. Klub musí mít vyhovující stadion, vyrovnaný a zajištěný rozpočet, musí doložit bezdlužnost a personální obsazení. Příbram a Mladá Boleslav původně licenci nedostaly kvůli administrativním nedostatkům, Slavia obdržela licenci poté, co doložila nové dokumenty.

Nejvyšší licenci "gold", která je podmínkou pro start v evropských pohárových soutěžích, obdržely Sparta Praha, Plzeň, Slovácko, Olomouc, Teplice, Jablonec, Liberec a Mladá Boleslav. Licenci "silver", která kluby opravňuje k účasti v nejvyšší soutěži, dostaly Dukla Praha, Bohemians 1905, Jihlava, Brno, Příbram, Slavia, Znojmo a Ostrava.