„Hrozně se těším, protože znám všechny kluky, tři roky jsem tam hrál. Vím, co od nich můžu čekat," říká v rozhovoru pro Deník šestatřicetiletý obránce.

Před návratem převládají pouze příjemné pocity?
Nějaká lehká nervozita bývá v každém zápasu, ale určitě se těším a všichni chceme v Brně uspět. Kdybychom se dostali na třiadvacet bodů, bude to pro nás fantastické, teď jsme navíc postoupili v poháru. Jedeme do Brna udělat maximum, aby byl podzim úspěšný, a mám extra motivaci. Určitě vypíšu prémii, když tam uspějeme. Pro mě to bude velice hezký zápas.

Pořád jste s brněnskými hráči v kontaktu?
Určitě, s Melichárkem, Zavadilem, Škodou, Řezníčkem si píšu pořád, jsem v kontaktu snad se všemi kluky, co tam jsou.

Bavíte se o tom, jak se Brnu mimo jiné po vašem odchodu nedaří?
Samozřejmě to s klukama probíráme. Brno mě nechtělo, šlo o rozhodnutí vedení. Rád bych zůstal, ale dostal jsem se do Karviné, kde jsem spokojený a mám pokračovat až do léta.

Když teď vidíte, kde se Brno nachází, jste rád za změnu dresu?
Brno má osm remíz, kdyby mělo trochu víc štěstí nebo možná pevnější obranu, získalo taky daleko víc bodů, ale tak to je. Oni hrají fotbal, snaží se a je to jejich věc.

Váš odchod po minulé sezoně zakončené šestým místem přinesl pozdvižení, vládl jste defenzivním statistikám ligy. Na podzim Zbrojovka dostává góly po hrubých chybách a ze standardních situací. Jak se vám poslouchá, že s vámi se něco takového nedělo?
Vím, že mám nějaké nedostatky a zase možná přednosti, které nemají jiní hráči. Možná kdybych byl v Brně, některé góly tým nedostal a mohlo se to zlomit, nebylo by tolik remíz, ale třeba o tři vítězství víc a hned by měl dvacet bodů. S klukama to samozřejmě probíráme, protože Zbrojovku mám rád.

Košťál v BrněSezona 2013/2014: 14 zápasů/1 gól
Sezona 2014/2015: 27 zápasů/1 gól
Sezona 2015/2016: 29 zápasů/0 gólů
Čísla za minulý ročník:
298 zachycených míčů (1. místo v lize)
65 odebraných míčů (2. místo v lize)
68,48 % úspěšnost v osobních soubojích (2. místo v lize)

Toužíte v Brně ukázat, že klub udělal chybu, když vás pustil?
To ani ne. Je důležité, jak hrajeme jako mančaft. Ukáže se, jestli budou nějaké individuální výkony lepší, ale chceme uspět jako Karviná, což bude zásadní.

Míříte na jih Moravy se záští, když se vás brněnský klub zbavil?
S žádnou záští, jedu s radostí a chci si duel užít. Doufám, že uspějeme. Bylo to rozhodnutí Brna a takhle to ve fotbale chodí. Dostal jsem další šanci pokračovat v lize v Karviné a vůbec nelituji.

Mluvil s vámi trenér Habanec, proč o vás nestojí?
Doslechl jsem se, že se mnou nepočítá, ale se mnou se ani nebavil. Jen majitel klubu Bartoněk mi oznámil, že chtějí sázet na mladé. Třeba na Petrovi Buchtovi, ale nedomluvili se. Nevím, na čem to ztroskotalo. Takže odešli dva stopeři ze základu, spolu jsme odehráli osmadvacet zápasů. Nevím, jestli by se to vyvíjelo jinak, šli však touto cestou a trenér Habanec chtěl vzadu konstruktivnější hráče. Neřešil jsem to dál a věřil, že dobrá nabídka přijde.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Ta přišla od prvoligového no-váčka z Karviné, ale původně jste z Brna mířil do slovenské Senice. Proč jste nezůstal?
Domluvil jsem se s Karvinou, pak přišla nabídka do Senice. Jenže klubu došly peníze, nějaké mi ještě dluží, a bude se prodávat. Ještě že se znova ozvala Karviná, což pro mě byla nejlepší volba i vysvobození. Jsem za to hrozně rád a doufám, že budu pokračovat.

Takže Karviná o vás usilovala, přestože jste dal přednost Senici?
Snad byl osud, že i když jsem šel nejdřív jinam, zamířil jsem do Karviné a jsem velmi spokojený. Hraju, daří se nám, jen to zakončit dobrým výsledkem v Brně.

Pět kol jste v Karviné seděl na lavičce, od začátku října nastupujete v základní sestavě. Co se změnilo?
Přišel jsem a zrovna se vyhrálo v Boleslavi, což nebylo tak očekávané vítězství. Potom se dařilo a trenér neměl důvod pro změnu. Chápal jsem to, přišel jsem v rozehrané sezoně, takže jsem jen čekal, až přijde moje šance. Naskytla se na Slavii, i když jsme prohráli, zahráli jsme dobrý zápas a od té doby se nějak držím v sestavě, jen kromě utkání se Spartou.

TAKÉ ČTĚTE: Habanec věří své koncepci: Jsme dole, ale o záchranu hrát nebudeme