Fotbalisté Dukly v předehrávce 12. kola první ligy doma porazili Ostravu 1:0 díky penaltě, kterou v druhém poločase proměnil Malý. Pražané tak napravili poslední prohru 0:3 se Spartou a připsali si čtvrté vítězství v sezoně. Baník ukončil třízápasovou ligovou sérii bez porážky a nad celkem z Julisky nedokázal vyhrát ani v pátém střetnutí v nejvyšší soutěži.

Dukla - Ostrava 1:0 (0:0)

Trenér Dukly Luboš Kozel udělal v základní sestavě proti zápasu na Letné dvě změny. Matěj Hanousek nahradil na kraji obrany Vrzala a Pázler v útoku Španěla Néstora.

V úvodu byl aktivnější Baník, který také po deseti minutách poprvé vystřelil na branku, Krautův tvrdý pokus ale Rada vyrazil.

Domácí pak převzali iniciativu, byli častěji u míče, ale směrem dopředu nic zásadního nevymysleli. Ostravští dobře bránili a jejich gólman Pavlenka byl v prvním poločase prakticky bez práce.

"Duklu jsme do ničeho výrazného nepouštěli až na pár centrů. Naopak si myslím, že tam byly dobré zisky míčů, dobrý presink a chodili jsme do brejkových situací, které jsme nedokázali vyřešit finální přihrávkou," řekl trenér Ostravy Martin Svědík.

Krátce po změně stran předvedl povedenou akci domácí Romera, na jeho centr si v šestnáctce naskočil Mareš, ale hlavou ze slibné pozice zamířil vedle.

Vysvobození pro Duklu přišlo v 59. minutě. Ostravský Baránek v pokutovém území fauloval Pospěcha a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Malý. "Dnešní zápas byl o jedné šanci, naštěstí byla odpískaná penalta. Já je kopu docela často, takže s tím problém nemám. Neměl jsem to rozmyšlené dopředu, dívám se na gólmana a podle toho střílím," komentoval Petr Malý.

"K pokutovému kopu se vyjadřovat nebudu, nechci platit nějaké pokuty. Zajímá mě potom, až se podívám na tu situaci, jak to vypadalo. Bohužel se ukázalo, že tenhle gól byl z hlediska vývoje utkání rozhodující, a samozřejmě o to více mi tohle vadí," prohlásil Svědík.

Nejtěsnější vedení mohl v 78. minutě minutě pojistit Pospěch, který však zblízka napálil jen brankáře Pavlenku a gólově neoslavil své čtvrteční 31. narozeniny.
Na druhé straně zblízka odmítl vyrovnání Milosavljev. Ostrava tak venku v lize nevyhrála dvanácté utkání v řadě, její série trvá už od loňského listopadu.

"Náš výkon v druhé půli byl samozřejmě lepší a mrzí mě, že jsme nepřidali druhou branku, Zbyněk Pospěch tam na to šanci měl. Jsem rád, že to kluci dneska urvali bojovností a vůlí. Pro nás jsou to nesmírně cenné tři body," zhodnotil Kozel.

Branka: 59. Malý z pen. Rozhodčí: Kocourek - Pospíšil, Pochylý. ŽK: Romera, Pospěch, Néstor - Sukup, Baránek, Hable, Zawada. Diváci: 2745.

Dukla: Rada - Romera, Vorel, Štetina, Matěj Hanousek - Malý, Gedeon, Marek Hanousek - Pázler (51. Néstor), Pospěch (89. Marek), Mareš (82. Vrzal). Trenér: Kozel.
Ostrava: Pavlenka - Zawada, Frydrych, Baránek, Sukup (68. Stronati) - Hable - Holzer, Foltýn (80. Lukeš), Kraut (71. Kukec), Milosavljev - Fantiš. Trenér: Bernady.

Slavia - Bohemians 1905 1:0 (1:0)

"Jsem rád, že jsme vyhráli, protože to pro nás byla dnes povinnost. Je to úleva i pro mě, ten vstup do mé mise s těmi těžkými soupeři byl z hlediska progresu hry úspěšný, ale body chyběly," řekl po zápase Koubek, jehož mužstvo naplno bodovalo poprvé od konce srpna.

Slavia chtěla navázat na zlepšený výkon z minulého kola proti Plzni a zlomit tristní bilanci na domácím hřišti, kde byla před dnešním zápasem se ziskem jediného bodu nejhorší z celé ligy. Červenobílí začali malé derby aktivněji, první dvě šance, u kterých byl Nitrianský, ale zahodili.

Domácí obránce, jenž stejně jako v Plzni nastoupil netradičně na levém kraji zálohy, v jedenácté minutě převzal na hranici ofsajdu Proškovu přihrávku a dostal se až před Havránka, ale šance ho zřejmě tak zaskočila, že jen lehce poslal míč na hostujícího gólmana. Ve 24. minutě pak Nitrianský po pěkné kombinaci pálil nad.

Vzápětí mohli udeřit "klokani". Hora se hnal do brejku, jenže akci zbrzdil kličkou a Rakovan jeho střelu vyrazil na roh. "Chtěl jsem nejdřív vystřelit, ale trošku mi to ujelo. Musel jsem si několikrát zaseknout, než jsem si přes obránce udělal prostor. Pak už to nemělo takovou razanci. Měl jsem dát gól," litoval Hora. Jeho tým přidal a o chvíli později zahrozil znovu. Neradovu střelu slávistická obrana srazila vedle tyče.

Domácí se proti bránícímu soupeři prosazovali hůř než před týdnem proti ofenzivně hrající Plzni, přesto do poločasu vedli. Neves v 45. minutě vysunul Juhara a ten střelou k tyči otevřel skóre. Skóroval ve druhém utkání po sobě.

"Gól do šatny nám moc pomohl, mužstvo uklidnil," řekl Koubek. Naopak kouč hostů Jozef Weber inkasované branky hodně litoval. "Udělali jsme stupidní chybu. Taková chyba se může stát v lize jednou za pět let, nám se bohužel stala dvakrát za podzim ve stejné minutě," posteskl si Weber.

Do druhé půle posílil ofenzivu o útočníka Matěje Štochla, žádný tlak hostů se ale nekonal. "Už jsme se nedostali do tempa z první půle," podotkl Weber. Naopak dál hrozili slávisté. V 59. minutě neuspěl ve třetí šanci Nitrianský, jehož střelu srazil těsně mimo Šmíd.

Podobně se vzápětí vedlo také Juharovi. Červenobílí ukazovali, proč mají spolu se Znojmem nejméně produktivní ofenzivu. V 65. minutě pohrdl zvýšením náskoku i Dobrotka. K domácímu stoperovi propadl centr, ranou z první ale trefil Havránka.

Gól nebyl souzený ani Nitrianskému, který hlavičkoval těsně vedle šibenice. Dvě minuty před koncem těsně minul i Škoda, ale domácí to nemuselo mrzet. První výhru po pěti kolech v klidu udrželi. "Museli jsme to až do konce vydřít. Ale myslím, že z hlediska obranné činnosti jsme měli tu nulu pod kontrolou," podotkl Koubek.

Branka: 45. Juhar. Rozhodčí: M. Paták - Jiřík, Hrabovský. ŽK: Juhar (Slavia). Diváci: 7842.

Slavia: Rakovan - Dostál, Škoda, Dobrotka, Neves - Petrák (86. Zmrhal), Gecov - Prošek (54. Mičola), Lička (75. Kisel), Nitrianský - Juhar. Trenér: Koubek.
Bohemians: Havránek - Kalina, J. Štochl, Šmíd, Šírl - Moravec (76. Kolář), Jindřišek, Nerad, Rada (46. M. Štochl), Bartek (60. Ndiaye) - Hora. Trenér: Weber.