Půl roku jste byl bez angažmá. Jak moc vám trénování chybělo?
Chci být upřímný. A tak musím přiznat, že ani moc ne. Já jsem trénoval hodně dlouho a cítil jsem, že jsem tu pauzu asi potřeboval. Že bylo třeba, abych z toho kolotoče na chvíli vystoupil. Věděl jsem, že mi to může jen prospět, když se člověk podívá na fotbal s odstupem. Chodil jsem po fotbalech a na všechno koukal z jiné strany, bylo to hodně zajímavé.

Byla nabídka Viktorie nejhezčím vánočním dárkem?
Samozřejmě to bylo zajímavé, ale já musím přiznat, že jsem měl hodně rozporuplné pocity. Věděl jsem, že mužstvo dobře fungovalo, a tak mě potěšilo, že jsem tu nabídku dostal. Na druhou stranu byl trenérem Zdeněk Hašek, můj dlouholetý kamarád. Takže jsem o hodně věcech přemýšlel a určitě jsem nejásal. Nakonec jsem kývl hlavně kvůli sportovnímu řediteli Michalu Dymlovi. Cítil jsem, že jsem pro něj varianta číslo jedna. Ale nevěděl jsem úplně jistě, že už je ten čas, abych se k trénování vrátil. Sešel jsem se pochopitelně i s panem Rývou.

Takže jste na nabídku kývl a nebyl jste přesvědčený, že už jste připravený na návrat?
Bylo to tak. Bylo to hodně na hraně. Ale teď, když se všechno rozjelo, už vím, že to byl dobrý krok. Cítím, že to bylo správné rozhodnutí. Už mě všechno pohltilo. Je tady rodinné prostředí a já cítím obrovskou chuť do práce.

Také čtěte: Praha schválila smlouvu pro Bohemians, mohou dál užívat Ďolíček

Na klubových stránkách jste přiznal, že jste kromě jiného v době bez angažmá chodil hodně po fotbalech, byl jste i na Žižkově?
Samozřejmě, že ano. Viktorka hraje dopoledne, což je dobrý čas. Nekryje se to s jinými zápasy. Ale v tu dobu mě ani nenapadlo, že bych měl dostat z klubu nabídku. Já takhle nepřemýšlím. Určitě nechodím tam, kde se týmu nedaří, s tím, aby si mě třeba někdo všiml. To vážně ne. A určitě nikomu nepřeju, aby se nedařilo. Tady jsem navíc viděl, že na Žižkově to všechno dobře funguje.

Ve volnu jste prý studoval i mentální koučink.
Tahle oblast mě baví. Mentální koučink jsem i v Praze vystudoval a mám licenci. Nevybavuji si, že by třeba studium trenérské profilicence bylo tak náročné jako tohle. Byl jsem moc rád, že jsem to udělal. Pro mě ale obecně platí, že se rád vzdělávám.

Také jste se zaměřil na studium jazyků. Jakou řeč jste piloval?
Já umím německy a myslel jsem si, že s tím vystačím. Jenže, když jsem byl v první lize, tak je tam hodně hráčů, co mluví anglicky. A to je pak takové neosobní, když to někdo překládá. Chtěl jsem s hráči mluvit sám, cítil jsem, že mě to limituje. Na angličtině už jsem pracoval v době, kdy jsem trénoval v Teplicích. V létě jsem byl i na Maltě, abych angličtinu vylepšil, dělal jsem na tom docela intenzivně.

A povedlo se?
Teď v prosinci jsem byl v cizině a musím říct, že jsem se domluvil v pohodě. Koukám na filmy, čtu knížky. Fakt to byla docela odměna za to, co jsem studiu dal. Všechno jsem zvládl.

Pojďme zpátky k Žižkovu. Stihl jste se potkat s vaším předchůdcem Zdeňkem Haškem, a jaké dojmy zatím z týmu máte?
Známe se opravdu dlouho. Ale v tuhle dobu jsme se osobně nepotkali, ani neřešili fotbalové věci. Pokud jsme se bavili, tak jen v osobní rovině a o věcech mimo fotbal. On každopádně ví, že já bych proti němu nikdy nešel, nic bych neudělal.

Čtěte také: Z kraťasů do zimních bund. Sparta zbrojí na EL. Kadlec: Budeme připraveni

Tým přebíráte na sedmém místě tabulky. Kam by se Žižkov měl pod vaším vedením posunout?
Tady to určitě není jen o mně. Na Žižkově je to o týmové práci. Hodně práce odvedl Michal Dyml i všichni další lidé okolo týmu. Naším úkolem je nebortit to, co fungovalo. Navázat na to a některé věci, které jsou rozpracované, nechat dozrát. Aby třeba za pár let, nebo prostě po nějakém čase, který nechci konkretizovat, byla Viktorka připravená posunout se výš.

Ve výhledu by asi Žižkovu první liga slušela, že?
Ve Viktorce se mi líbí, že se tady nevykřikuje. Co, kdy a jak bude. Tady se prostě na těch věcech dělá. Všichni si jsou vědomí toho, že jsou určité limity, které klub má. Ale taky je jasné, že má svůj potenciál. Já věřím, že se tenhle cíl splnit povede. Ale všichni vnímáme, že všechno má svůj čas. Nechceme, aby Viktorka na rok skočila do první ligy a pak zase hned šla zpátky. Musí to být vybudované na pevných základech.

Jak moc velký zásah do kádru bude třeba?
Tady bude hodně záležet na odchodech z klubu. Myslím, že tým byl skládaný správně, jde do rychlosti. Když mám v tuhle chvíli mluvit o nějakých změnách, tak to bude tak, že určitě nekoupíme hráče za tři miliony. Klub má určité ekonomické limity. Půjde o to, aby hráči splňovali charakterově, co od nich čekáme. Každopádně nebudeme kádr nafukovat. Ale všechny hráče zkoušíme a záleží jen na nich, jak se v přípravě ukážou.