Následovala jarní jízda za (administrativním) postupem a znovu veliká obměna kádru. To už velel lavičce slavného klubu Zdeněk Hašek a v takové situaci s ním nastupoval na začátku srpna k prvnímu soutěžnímu utkání druhé nejvyšší soutěže. Napadlo by ho tenkrát, že se nováček po podzimní části bude hřát na sedmém místě tabulky?

Nebál jste se v době postupu, že nebude Viktoria na soutěž stačit?
Na podobné myšlenky nebyl čas, pracovali jsme na posilách. Některé jsme měli vytipované a sáhli i po několika volných hráčích. Zásadní při výběru je charakter a pracovitost. Všechno ostatní se dá zlepšovat.

Zmýlili jste se u někoho?
Nikdy se nepovede každý. Nebudu jmenovat, ale od dvou hráčů jsem čekal víc. Což je na dvacetičlenný kádr dobré, ne?

Měl jste pro svou práci vytvořené adekvátní podmínky?
Proti vedení nemůžu říct nic špatného. Lidé v něm dělají pro chod klubu maximum. Vždycky najdete chyby. Myslíme ale pozitivně.

O jaké chyby šlo?
Mluvím o maličkostech. Třeba před posledním zápasem jsme netrénovali na přírodní trávě. V Praze volná prostě nebyla. Všichni ale pochopili, že nebylo zbytí. Šlo se na umělku a nikdo neremcal.

A co se týče výplat?
Žádný problém. Klub plní smlouvy, jak má.

Na první výhru jste čekali čtyři kola. Krušný měsíc?
Těžký byl z toho důvodu, že nás poté čekala série s favority. Výhra nad Vítkovicemi dodala mužstvu pohodu. Věřil jsem naší cestě. Pozitivní psychický zlom ale nastal až v závěrečné desetiminutovce tohoto zápasu.

Nejhorší je asi bodový tlak?
Přesně tak. Hráči, kteří musí, se chovají docela jinak než ti, co mají nahráno a cítí pohodu.

Fotbalisté Viktorie Žižkov. Zdroj: Facebook FK Viktoria Žižkov

Na podzim známe dvě Viktorie. Jednu z domácího hřiště a druhou z venkovního. Tam jste zvítězili jen 17. září a od té doby nevstřelili branku. Co je špatně?
Musíte se podívat na los. Prohráli jsme v Olomouci a Ostravě, které patří do první ligy. A třeba v Českých Budějovicích jsme měli více šancí, byli aktivnější, ale nedali gól. Nebudu lhát, hráči si venku tolik nevěří. Na druhou stranu nikde nepropadli. Což je pozitivní.

Nechybí vám brejkový typ útočníka?
Rozdělení útočník a záložník v dnešním fotbale docela neplatí. Doma i venku hrajeme systémem 4-3-3. Dlouhány máme na prostředku a doplňujeme je dvěma rychlostními typy. Jen jednou jsme venku vysoké kluky nepostavili a nešlo o dobrý tah.

V čem je tedy rozdíl?
Doma hře dominujeme. Soupeři proti nám brání, což nám vyhovuje. Venku nikdo nezaleze. Jsme sice aktivní, naším největším problémem ale zůstává koncovka.

Pojďme se projít sestavou. Pomohli vám gólmani?
Máme vyrovnanou dvojici. První část soutěže dobře odchytal Karel Hrubeš a druhou neméně kvalitně Lukáš Soukup. K výměně by bez zranění asi nedošlo. Musím ocenit, jaký pokrok udělal Lukáš. Před rokem dělal dvojku ve třetí lize a teď zvládl o soutěž výš post jedničky. Myslím si, že by si zasloužil nominaci do reprezentační jednadvacítky. Karel zase umí dát týmu klid a má lepší práci nohou.

Přesuňme se do obrany…
Mladí stopeři se učí od Jirky Pimpary. Chybí nám levý bek, naopak máme pět pravých. Tomáš Josl se zranil a na jeho postu nastupovali hráči takzvaně přes nohu. Záskok nejčastěji „odnesl" Vojta Šandera. Neocenitelné byly i vůdčí schopnosti Pavla Haška.

Středovou řadu diriguje Miroslav Podrazký. Čekal jste, že bude stále tak platný?
Míra je nejpozitivnějším překvapením. Po postupu se zvažovalo, jestli ve Viktorce vůbec zůstane. Diskutovali jsme, jestli bude pohybově stačit. A on je lídrem. Na tréninku dře, v zápase má neuvěřitelný cit pro hru, umí ji v pravou chvíli zklidnit i zrychlit. Pohybově mu pomáhají dravci David Sixta a Pepík Eliáš. Nechci zapomenout na soubojového hráče Jirku Krystana, který si místo na hřišti vydřel. A kdykoli nemohl nastoupit Michal Pavlata, bylo to znát.

Útok zdá se stojí na Tomáši Dočekalovi?
Tomáš je starší než Venca Klán. Zkušenější začíná, druhý dostřídává. Osobně je vnímám jako dvojici, která se doplňuje. A křídla? Ty jsem mohl tahat z klobouku.

Útočník Žižkova Tomáš Dočekal.Zdroj: ČTK/Adámek Ladislav

Vyzařuje z vás spokojenost.
Máme 23 bodů i čas na práci. Záleží, jakou strategii zvolí vedení.

Jakou byste navrhoval?
Už v tuto chvíli jsme zachráněni a máme sedm měsíců klidu. Bylo by ideální projít si stávající hráče i případné posily a snažit se opět posunout.

Plánujete opět změny v kádru?
Počítáme s tím, že v přípravě protočíme 28 hráčů a z nich vybereme nejlepší.

Nebojíte se odchodů?
Každého trenéra bolí, když odejdou nejlepší hráči. Tým se ale buduje minimálně se zdvojenými posty. Život je o změnách a často zrodí lepší řešení.

Na českém trhu, o kterém se říká, že neplodí talenty?
Fotbalistů zde není málo. Akorát je musíte správně vytipovat, složit dohromady a vysvětlit jim, co po nich chcete. A důležitá je také motivace. Budu jenom rád, jestli někdo z ligy sáhne po našich klucích. Ostatní budou mít o to větší chuť.

Před dvěma roky vedl Viktorii Jindřich Trpišovský. Napadá vás, že byste se mohl na Žižkově také zviditelnit?
Je pro mě čest trénovat klub s takovou tradicí. Když si uvědomím, kdo všechno v historii tým připravoval, mám vážně radost. Už teď jsem dosáhl cíl, po kterém jsem toužil. Trénoval jsem dlouho třetí ligu a zjistil, že co fungovalo v ní, vede k úspěchu i o soutěž výš.

A fungovalo by i mezi elitou?
Proč ne? Všichni chtějí pohyblivé a nebojácné dříče, kteří umí kopnout do balonu. Ale zároveň musí mít dobrý charakter. Bez něj se neprosadí. Úspěchy Žižkova nejsou o mně. Jsou o vedení klubu, realizačním týmu a hlavně o klucích. Všichni zde fungujeme jako jedna rodina. V tom je naše síla.

Podzim je za vámi. Na jaře budete mít v tabulce nahoru daleko a dolů také. O co budete hrát?
O každý bod. Jakékoli utkání musí pro hráče znamenat dostatečnou motivaci. Ať nastoupí proti Spartě či Slavii, nebo proti přeborovému týmu, musí chtít vyhrát.