Fotbalisté Manchesteru City vykročili za obhajobou titulu v nové sezoně anglické ligy vítězstvím 2:0 na hřišti Newcastlu. V prvním kole v neděli také uspěl vicemistr z Liverpoolu, který si doma poradil 2:1 se Southamptonem.

City do začínajícího ročníku vstoupilo stejně jako před rokem. Tehdy v úvodním utkání porazilo Newcastle 4:0, když první dvě branky manchesterského celku dali Silva s Agüerem. Stejní hráči se prosadili i dnes - španělský záložník otevřel v 38. minutě skóre a střídající argentinský útočník upravil v závěru výsledek.

Výběr trenér Manuela Pellegriniho se tak postaral o prodloužení úspěšné série všech obhájců anglického titulu, kteří ještě nikdy v prvním kole Premier League neprohráli. Ve 23 sezonách 20 úvodních zápasů vyhráli a tři remizovali.

Liverpool zahájil jubilejní sezonu výhrou

Liverpool úspěšně vykročil do své jubilejní 100. sezony v nejvyšší soutěži i bez nejlepšího střelce Luise Suáreze, který v létě přestoupil do Barcelony. Víc ročníků v anglické lize odehrály jen Everton (112) a Aston Villa (104).

Domácí na Anfield Road vedli od 23. minuty po zásahu Raheema Sterlinga, na jeho branku ale dokázal po přestávce odpovědět Nathaniel Clyne. Jedenáct minut před koncem vrátil Liverpoolu vedení Daniel Sturridge, za hosty sice mohl vyrovnat záložník Morgan Schneiderlin, ale trefil pouze břevno.

"Byl to skvělý zápas, hlavně proto, že byl opravdu náročný," řekl trenér Liverpoolu Brendan Rodgers. "První zápas a hned jsme museli dřít až do poslední vteřiny," dodal.

Léčba van Gaalem? Manchester na úvod padl

Manchester United porážkou se Swansea pokazil premiéru trenérovi Louisi van Gaalovi. Prohru neodvrátil ani gólem nůžkami kapitán Wayne Rooney.V přípravě přitom Manchester vyhrál všech šest zápasů pod nizozemským koučem.

"Je to obrovské zklamání, protože jsme nebyli schopni do zápasu přenést to, na čem jsme pracovali v přípravě. Mrzí mě to hlavně kvůli fanouškům," řekl po utkání Van Gaal. "Hráli jsme hodně nervózně a dělali jsme hodně špatných rozhodnutí. Nehráli jsme jako tým, což je moje zodpovědnost."

Van Gaal, který se United ujal po zisku bronzových medailí na MS s Nizozemskem, nasadil do základní sestavy hned dva odchovance Blacketta a Lingarda, kteří si odbyli debut v Premier League v dresu United. Především Lingard byl hodně vidět, ale už po 20 minutách se zranil a přenechal místo Januzajovi.

Van Gaalovi chyběla týmová hra 

Krátce na to Manchester inkasoval po střele Ki Song-junga, kterému odclonil obránce bývalý hráč pražské Sparty Bony. Krátce po změně stran srovnal Rooney, když se po standardní situaci položil v malém vápně do nůžek.

Pro Rooneyho to byl již 159. ligový gól za Manchester, což je stejné číslo, jakého dosáhly legendy United Eric Cantona, David Beckham a Roy Keane dohromady.

Následně Rooney mohl strhnout vedení na stranu Manchesteru, ale z přímého kopu trefil jen spojnici břevna a tyče. Naopak šest minut na to rozhodl o výhře velšského celku Islanďan Sigurdsson.

"Měli jsme více šancí, ale to nic neznamená. Rozhodují góly a my za stavu 1:1 ten rozhodující nedali, zatímco soupeř ano. A protože jsme nehráli jako tým, tak jsme prohráli," dodal Van Gaal.  

Anglická liga - 1. kolo:

Manchester United - Swansea 1:2 (53. Rooney - 28. Ki Song-jung, 72. Sigurdsson), Leicester - Everton 2:2 (22. Ulloa, 86. Wood - 20. McGeady, 45. Naismith), QPR - Hull 0:1 (52. Chester), Stoke - Aston Villa 0:1 (50. Weimann), West Bromwich - Sunderland 2:2 (42. z pen. a 74. Berahino - 5. Cattermole, 86. Larsson), West Ham United - Tottenham 0:1 (90.+3 Dier), Arsenal - Crystal Palace 2:1 (45.+1 Koscielny, 90.+1 Ramsey - 35. Hangeland), Liverpool - Southampton 2:1 (23. Sterling, 79. Sturridge - 56. Clyne), Newcastle - Manchester City 0:2 (38. Silva, 90. Agüero).