Proč tragédií ve fotbale přibývá? Jak je možné, že na pohled zdravý hráč zkolabuje na trávníku? Mohou tomu lékaři předejít? Podle šéflékaře mistrovské Viktorie Plzeň Petra Nepraše neštěstím zabránit na sto procent nelze. „Stačí, když hráč prodělá menší virózu a lékaři o tom neřekne. Neštěstí je pak na světě,“ prozrazuje Deníku Nepraš.

Jak si vysvětlit událost, která se o víkendu přihodila v Anglii, kdy zkolaboval Muamba?

Je to samozřejmě tragédie. Důvodů, proč se to stalo, může být tisíc. Muamba mohl prodělat kardiovaskulární kolaps, slepou mrtvici. Ochránit hráče před každým zápasem na sto procent nejde. I když se o to samozřejmě snažíme.

Takže jistotu, že na trávník posíláte naprosto zdravého člověka, mít nikdy nemůžete?

Ne. Stačí, aby hráč v týdnu prodělal lehkou chřipku nebo virózu a nezmínil se vám o tom. Na srdci nastanou změny a ty se pak při zvýšené fyzické námaze mohou projevit. I když bychom před utkáním hráče podrobili velmi důsledným testům, stejně bych nikdy nedal ruku do ohně za to, že se nikomu nic nestane.

Jak často podstupují třeba hráči Plzně kompletní testy?

Jednou do roka. Zato si vezměte hokejovou NHL, kde se po každém otřesu mozku podrobují hráči důkladným vyšetřením. Na led jdou, až když jsou opravdu v pořádku.

Je problém hráče třeba po chřipce udržet na lavičce?

Samozřejmě. Zkuste si za ním přijít a říct mu, měl jsi chřipku, takže teď budeš dva, tři zápasy odpočívat. To je nemožné, v dnešním fotbale se to docela uspěchává.