V podobné situaci jsou na startu nového ročníku fotbalisté pražské Sparty. Po loňském třetím místě, a hlavně nevábně působící hře, došlo na Letné na české poměry až k revolučním změnám. A ty musejí brzy začít fungovat.

ZISK TITULU I EVROPA

„Ve Spartě se hodně změnilo, přivítali jsme mnoho nových hráčů. Každý příchod ve vedení detailně konzultujeme a rozebíráme jej s realizačním týmem. Vycházeli jsme z plánovaného herního stylu. Věříme, že si vše sedne a budeme předvádět výkony, které se očekávají,“ zahájil včerejší předsezonní tiskovou konferenci generální ředitel Aleš Kotalík.

Nový trenér fotbalistů Sparty Andrea Stramaccioni vystoupil na tiskové konferenci 20. června v Praze.
Nový trenér Sparty Stramaccioni: Musí se vrátit vítězná mentalita

Stejně jako na ostatních (s výjimkou ledově klidného trenéra Stramaccioniho) na něm byla znát velká očekávání, která od neúprosně se blížícího ligového ročníku má. Není se čemu divit. Tým, který z bitevní vřavy vyjde vítězně, se s největší pravděpodobností podívá rovnou do základní skupiny nejprestižnější evropské klubové soutěže.

„Cíle před novou sezonou jsou každý rok stejné. Velkým cílem je samozřejmě vrátit na Letnou mistrovský titul a radovat se z vysněného postupu do Ligy mistrů. Rovněž se ale chceme kvalifikovat do Evropské ligy,“ odmítl Kotalík domněnky, že by se Sparta soustředila jen na boj o titul.

VE ČTVRTEK V PLNÉ SÍLE

Smělým plánům odpovídá i výrazně zvýšený rozpočet, který by měl být podle některých informací téměř dvojnásobný. „Všechny přestupy ještě nejsou dotažené, nemohu tak specifikovat přesné hodnoty. Rozpočet byl samozřejmě navýšen, ale limit na posily máme. Vycházíme z toho, jaký typ hráče potřebujeme a za kolik je dostupný. Částky, které se objevují v médiích, jsou však přemrštěné,“ vysvětlil generální ředitel.

Hráči Sparty.
Sparta a Mladá Boleslav: Cesta na Balkán, či do Kazachstánu

Letenský celek má něco málo přes týden, aby jeho hra získala jasnou tvář. A začal budit strach. V přípravě suverénním způsobem, na rozdíl od svého největšího rivala Slavie, zatím tolik nepůsobil.

„V zápasech jsme hodně experimentovali. Chtěli jsme otestovat všechny hráče, které máme k dispozici, a poznat jejich vlastnosti přímo ve hře. Ve čtvrtek proti Arnhemu, s výjimkou zraněných hráčů, bude sestava stejná, jako pro soutěžní utkání,“ vysvětlil italský trenér Andrea Stramaccioni, který je prý s dosavadními posilami velmi spokojen.

VYDRŽÍ EUFORIE?

„Sparta přivedla nejlepší hráče z české ligy, jako jsou Štetina, Civič, Vukadinovič a Dúbravka. Moje požadavky byly na stopera, křídlo a útočníka, na čemž jsme se s pány Křetínským a Kotalíkem shodli. Nyní hledáme středního záložníka a tím pravděpodobně uzavřeme kádr,“ má jasno italský lodivod.

Petr Čech ve Zruči
Petr Čech: Změny jsem čekal jen ve Spartě, na Slavii mě překvapily

Nadšení z nových posil a hlad po fotbale se projevil také mezi fandy kdysi železného celku. Těch včera na veřejný trénink přišlo odhadem okolo tří tisíc. Nyní se Sparta musí svými výkony snažit, aby podobná euforie vydržela po celý rok.

Sparta stále hledá dirigenta. Ptala se i na Sneijdera
Praha Kreativní záložník na pozici „desítky“, to je v současném fotbale velice cenné zboží. A drahé. Nový trenér Sparty Andrea Stramaccioni playmakera nenašel, sázet tedy bude na takové pojetí, které jeho nepřítomnost vykompenzuje.

Letenský tým má na soupisce Tomáše Rosického, krásný prototyp tvůrce hry. Jenže chatrné zdraví bývalého českého reprezentanta nedovolí italskému kouči využít jeho služeb ve velkém množství zápasů. V posledním přípravném utkání proti Blackburnu se populární „Rosa“ dostal po dlouhé době do hry. V generálce proti Arnhemu lze jeho zapojení také očekávat, podle Stramaccioniho však nikoli od první minuty.

„Nechceme nic uspěchat, půjdeme krok po kroku. Musíme být s Tomášem trpěliví. Je důležité, aby se dal úplně dohromady,“ prohlásil trenér Sparty. Do včerejšího úterního tréninku Rosický nezasáhl.

Pražský klub se po novém tvůrci poohlížel, nicméně ani jeho finanční možnosti nejsou nevyčerpatelné. „Hráče, jakého by Sparta potřebovala, si bohužel nemůžeme dovolit. Chtěl jsem přivést Sneijdera, ale požadoval pět milionů eur ročně. Takový plat by zničil rovnováhu uvnitř týmu,“ vysvětlil Ital.

Sparta se bude na tvorbu hry spoléhat od více hráčů. „Budeme hrát se čtyřmi obránci, dvěma křídly, ve středu zálohy budou tři hráči, z nichž jeden bude defenzivnější a jeden pod hrotem, a s jedním útočníkem, který bude zakončovat akce celého týmu. Na pozici desítky budeme posouvat hráče zespoda jako Frýdka, či útočníky. David Lafata odehrál na tomto postu výborně derby proti Slavii,“ přiblížil své plány Stramaccioni.

Opodál sedící kapitán Sparty se nad slovy chvály na oko podivoval. Vzhledem ke konkurenci v podobě Janka však může jeho cesta do sestavy vést právě přes pozici pod hrotem.

„Mně je jedno, kam mě trenér postaví. Budu rád, když mě vůbec zařadí do základu. Já se budu snažit předvést co nejlepší výkon na jakémkoli postu,“ okomentoval situaci vyhlášený kanonýr Lafata.

Fanoušci Sparty. Ilustrační foto.
Sparta bude mít nového trenéra. Našla ho v Itálii