"Byla to taková naše klasika. Nepovedený první poločas a naopak velmi dobrý druhý. Hráče musím pochválit za to, že zase ukázali charakter a nevzdali se ani za nepříznivého stavu," řekl Šilhavý.

Oba týmy dohrávaly v oslabení: domácí přišli o Guédého, hosté v samém závěru o Sergeje Rybalku. Ten tak nemůže nastoupit za dva týdny v dalším utkání na domácím hřišti proti portugalskému Estorilu. Celý zápas za Freiburg odehrál český obránce Pavel Krmaš, zraněný záložník Vladimír Darida s rekonvalescentem Václavem Pilařem zůstali na tribuně.

Liberec v letošní sezoně promrhal už několikrát první poločas a utkání ve Freiburgu se zařadilo do seznamu nepovedených úvodních dějství. Hosté marně doufali, že se Freiburg neotřepe ze špatného vstupu do bundesligy, kde mu po pěti kolech patří předposlední místo.

Domácí na hřišti jasně vládli. Už v desáté minutě musel průnik Sorga na poslední chvíli zastavovat Frýdek, Günterova rána vzápětí těsně minula tyč. Ve 23. minutě hosty položila Kušnírova chyba. Zkušený bek nejprve lacině ztratil míč, když lehkovážně zkoušel obhodit beka Güntera. Kiks zkusil napravit faulem a přestože soupeře zřejmě zastavil ještě před pokutovým územím, sudí Balaj nařídil penaltu. Tu suverénně proměnil kapitán Schuster a Freiburg, který se na pohárovou scénu vrátil po 12 letech, mohl po dlouhé odmlce slavit gól na evropském fóru.

Kovář vzal gól na sebe

Liberec se dostal do hry jen tehdy, pokud mu situaci usnadnil soupeř. Po chybné rozehrávce stopera Krmaše nabídl Rabušic dobrou možnost Delargovi, který mířil těsně vedle. Deset minut před poločasem ale Severočeši podruhé klopili hlavy. Rybalka chyboval ve středu pole, pak se nechal obejít Mehmedim, jehož prudkou střelu neudržel ani nejistý brankář Přemysl Kovář.

"Druhý obdržený gól beru na sebe, moje jasná chyba. V poločase jsme si říkali, že nemáme co ztratit a pak jsme Freiburg dokázali přehrát. Nakonec za remízu musíme být rádi," reagoval Kovář.

Dvoubranková ztráta vypadala pro hosty už takřka neřešitelně, ale po přestávce ukázali další z velkých vzepětí. Ofenzivě pomohlo nasazení střídajícího Šurala a především Kalitvinceva. Ten byl na hřišti jen pět minut, když napřáhl ze třiceti metrů a brankář Baumann lehce pustil míč za svá záda, podobně jako předtím Kovář.

Streich svěřence nechválil

Kontaktní gól Liberec nabudil. zdánlivě suverénní Freiburg, který před 18 lety vypadl z Poháru UEFA s pražskou Slavií, začal pod tlakem kupit další minely. Jednu takovou v 74. minutě předvedl záložník Mehmedi, který nepochopitelně přihrál míč Rabušicovi, jenž samostatný nájezd přetavil v senzační vyrovnání. Slovan ve čtvrtém letošním pohárovém utkání na hřišti soupeře zaznamenal už osmou branku.

Liberec najednou ovládl dění na hřišti a domácí hodně poznamenalo i vyloučení střídajícího záložníka Guédého. Ten vydržel na hřišti jen dvanáct minut, pak během minuty dvakrát hloupě zahrál rukou a nechal spoluhráče dohrávat v oslabení. "Ve druhé půli to už byl úplně jiný Liberec. Opakuje se to a měli bychom se poučit, protože donekonečna to ve druhých poločasech zachraňovat nemůžeme. Uhráli jsme cenný bod, ale vyhrát jsme si snad ani nezasloužili za to, co jsme předvedli na začátku," prohlásil autor vyrovnávací trefy Rabušic.

Přesilovku už hosté nezužitkovali ke vstřelení vítězné branky a propásli možnost, aby se jako první český tým od roku 2004 dočkali výhry nad německým celkem. V úplném závěru navíc přišli také o vyloučeného záložníka Rybalku. Domácí byli po utkání rozmrzelí, že skvěle rozjetý duel nedotáhli ke tříbodovému zisku. "Měli jsme velmi dobrý první poločas a hru zcela pod kontrolou. Ale ve druhém poločase nám uškodil první inkasovaný gól, který jde na vrub našeho brankáře," upozornil kouč Christian Streich.

Fotbalová Evropská liga - 1. kolo:

Skupina H:
SC Freiburg - Slovan Liberec 2:2 (2:0)
Branky: 23. Schuster z pen., 35. Mehmedi - 67. Kalitvincev, 74. Rabušic. Rozhodčí: Balaj - Gheorghe, Artene (všichni Rum.). ŽK: Schuster, Guédé - Rabušic, Kušnír, Rybalka, Kelič. ČK: 78. Guédé - 90. Rybalka. Diváci: 15.000.

Freiburg: Baumann - Sorg, Krmaš, Ginter, Günter - Schmid, Fernandes, Schuster, Kerk (66. Guédé) - Mehmedi (89. Coquelin), Hanke (79. Freis). Trenér: Streich.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey (62. Kalitvincev)- Delarge, Rybalka, Pavelka, Frýdek (46. Šural) - Rabušic. Trenér: Šilhavý.