Liberec si zahrál základní skupinu pohárů počtvrté v historii a stejně jako v minulé sezoně nepostoupil. Do jarní vyřazovací fáze prošel jen v ročníku 2013/14.

Slovan v Soluni potvrdil, že ho závěr roku nezastihl v ideální formě. Severočeši vyhráli jediný z posledních devíti zápasů, v domácí soutěži nezvítězili šestkrát za sebou a přezimují jen dva body od sestupové pozice.

"Zklamání je to veliké vždy, když prohrajete. Navíc podle druhého výsledku víme, že pokud bychom utkání zvládli, mohli jsme postoupit. Ale upřímně řečeno by to nebylo spravedlivé vůči tomu, co jsme ve skupině předvedli. Dneska byl mezi týmy obrovský rozdíl a PAOK postoupil zaslouženě," řekl liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

První gól po zbytečné ztrátě

Kouč nasadil v Soluni očekávanou základní sestavu. Uzdravený reprezentant Sýkora začal jen na lavičce a na levém kraji obrany nastoupil Bartošák.

PAOK byl celou první půli aktivnější a hned ve třetí minutě mohl jít do vedení. Přetažený centr vrátil před bránu Crespo a Varela z několika kroků hlavičkoval nad břevno. "PAOK začal velkou šancí hned ve třetí minutě a pak měl trvalý tlak. Hrála mu lépe záloha, my jsme hrozně ztráceli míče," uvedl Trpišovský.

Slovan potřeboval k postupu nejen vyhrát, ale zároveň doufat, že Karabach v druhém duelu prohraje s Fiorentinou. První předpoklad se Severočechům začal vzdalovat po půlhodině, kdy aktuálně jedenáctý celek řecké ligy otevřel skóre. Hosté zbytečně ztratili míč, Matos z pravé strany zacentroval do vápna a Rodrigues ranou po zemi překonal Dúbravku.

"Naše šance spočívala v tom, že dáme první gól. V těchto zápasech vždy hodně rozhoduje první gól. My ty zápasy neumíme otáčet, dáváme málo gólů. Výkon těchto jižanských týmů vždy stoupá, když se jim daří," podotkl Trpišovský.

Ani jedna střela na branku

Před pauzou slovenský brankář Liberec dvakrát podržel. Nejprve dokázal zareagovat na patičku Athanasiadise, který dvěma góly zajistil PAOK výhru 2:1 v Liberci, a ve 45. minutě vykopl Matosovu střelu.

Slovan za celou první půli nevystřelil mezi tyče a trenér Trpišovský se pokusil ofenzivu zvednout tím, že místo obránce Karafiáta poslal na hřiště Bartla. Jenže hosté se dál spíše bránili a krátce poté, co v 65. minutě nahradil Ekpaie Sýkora, inkasovali podruhé. Leovac poslal centr do vápna a před Dúbravkou umístil balon do sítě Pelkas.

Až poté poprvé vystřelili na bránu i Severočeši. Po Bartlově centru hlavičkoval Komličenko a gólman Glykos zasáhl jen s pomocí tyče. Na víc už se ale Slovan nezmohl.

"Do poslední chvíle jsme se snažili, nebyli jsme odevzdaní. Musíme si ale upřímně přiznat, že PAOK nás dnes zatlačil. Hrál velmi dobře a zaslouženě postoupil. Je to škoda, že jsme nedali podzimu nálepku v podobě postupu. Doufám, že třeba příště už postoupíme," řekl kapitán Slovanu Lukáš Pokorný.

6. kolo základních skupin Evropské ligy:

PAOK Soluň - Slovan Liberec 2:0 (1:0)
Branky: 29. Rodrigues, 67. Pelkas. Rozhodčí: Marriner - Beck, Lennard - Madley, Friend (všichni Angl.). ŽK: Crespo, Pelkas, Rodrigues, Matos - Ekpai, Pokorný, Folprecht, Sýkora.

Sestavy:
PAOK: Glykos - Matos, Varela, Crespo, Leovac (82. Malezas) - Cimirot, Caňas - Pelkas (80. Šachov) - Campos, Athanasiadis (71. Kuluris), Rodrigues. Trenér: Ivič.
Liberec: Dúbravka - Karafiát (46. Bartl), Coufal, Pokorný, Bartošák - Folprecht (80. Kubyškin), Breite - Ekpai (65. Sýkora), Ševčík, Vůch - Komličenko. Trenér: Trpišovský.