Nejdřív k Chelsea a jejímu soupeři. Bude to pikantní dvojutkání. A to pro Petra Čecha na straně Blues a hlavně Thibauta Courtoise z Atlética.

Belgický gólman v Madridu hostuje právě z londýnského klubu a v poslední době zesílily spekulace, že by od příští sezony mohl českého reprezentanta na Stamford Bridge nahradit. José Mourinho takové spekulace vyvracel, ale situace se může vyvinout jakkoliv…

Atlético je v semifinále LM poprvé od roku 1974 a v boji o postup do druhého finále v historii by mu neměl chybět ani Courtois.

Pravidla UEFA prý hovoří jasně

Prezident klubu Enrique Cerezo sice prohlásil, že podle dohody může belgický reprezentant proti Chelsea nastoupit, jen pokud Atlético zaplatí tři miliony eur za zápas, to však odmítla UEFA i ředitel madridského celku Clemente Villaverde.

"Pravidla UEFA hovoří jasně - nikdo nemůže fotbalistům zakazovat, aby nastoupili. Courtois může hrát," řekl Villaverde.

Courtoisovu startu prý Chelsea nebude bránit. "Z naší strany budou dodržena všechna pravidla hostování, takže může hrát v obou zápasech," uvedl výkonný ředitel klubu Ron Gourlay. Ale kdo ví, jak se kluby na financích dohodnou…

Co na to Čech? Nic. Jen vzkázal, že Atlético, které vyřadilo ve čtvrtfinále Barcelonu, bude nebezpečné. "Byli jasně lepší od začátku do konce. Kromě jediné šance Barcelonu do ničeho nepustili a sami mohli dát pět gólů. Obzvlášť doma jsou opravdu hodně silní," prohlásil.

Bayern tvrdí: Předčasné finále

Real s Bayernem na sebe dosud na evropské scéně narazily dvacetkrát a pokaždé v LM, nebo jejím předchůdci PMEZ. V semifinále si proti sobě giganti, kteří dohromady mají na kontě 14 triumfů v soutěži, zahrají pošesté. Čtyřikrát uspěl Bayern, Real jen jednou.

"Bílý balet" bude doufat v kouzlo trenéra Carla Ancelottiho, který v Lize mistrů s Bayernem nikdy neprohrál. Čtyřikrát bavorský celek porazil a dvakrát remizoval. "Pokud chceme vyhrát Ligu mistrů, musíme porazit kohokoliv včetně Bayernu," řekl italský kouč. "Nečeká nás snadný zápas, ale ani proti Realu se nehraje lehce," dodal.

Kapitán Bayernu Philipp Lahm označil dvojzápas s Realem za předčasné finále. "Nastoupí proti sobě dva nejlepší kluby, které by si zasloužily hrát spolu ve finále. Budeme chtít postoupit za každou cenu," prohlásil.

Evropská liga přinese španělské derby

V semifinále Evropské ligy bude k vidění španělské derby mezi FC Sevilla a Valencií. Finalista minulého ročníku Benfica Lisabon se utká s Juventusem, na jehož stadionu se v polovině května uskuteční finále.

Juventus čeká pátý pohárový zápas s Benficou, zatím s ní třikrát prohrál a jen jednou zvítězil. Naposledy proti sobě nastoupily v roce 1993 a na hřišti u toho tehdy byl i současný kouč turínského celku Antonio Conte.

"Uděláme všechno pro to, abychom si mohli finále doma zahrát. Nečeká nás však nic lehkého," řekl po losu v Nyonu bývalý kapitán české reprezentace a člen vedení Juventusu Pavel Nedvěd.

Ve druhém semifinále Evropské ligy se utká pátý a osmý celek španělské nejvyšší soutěže. Pro Sevillu půjde už o druhý duel s ligovým rivalem v tomto ročníku soutěže - v osmifinále vyřadila v derby Betis. "Vítězem je už teď španělský fotbal, protože má jistotu jednoho zástupce ve finále," uvedl sportovní ředitel Sevilly Ramón Rodríguez Verdejo.

Los semifinále Ligy mistrů (první zápasy 22. a 23. dubna, odvety 29. a 30. dubna):

První zápasy:
22. dubna Atlético Madrid - Chelsea,
23. dubna Real Madrid - Bayern Mnichov.
Odvety:
29. dubna Bayern Mnichov - Real Madrid,
30. dubna Chelsea - Atlético Madrid.

Los semifinále Evropské ligy (první zápasy 24. dubna, odvety 1. května):

FC Sevilla - Valencie, Benfica Lisabon - Juventus Turín.