Skupinu B, která se bude hrát v Olomouci a Uherském Hradišti, tvoří Anglie, Itálie, Portugalsko a Švédsko. Rozhodl o tom čtvrteční los v Praze, při němž týmy rozdělil Pavel Nedvěd.

"Já jsem neměl přání, vybírat jsme si moc nemohli. Nejsilnější soupeř bude určitě Německo. Je to standardní skupina na mistrovství Evropy. Nikdy jsme neměli vyloženě lehkou skupinu, přesto jsme postoupili. Teď navíc hrajeme v domácím prostředí, budeme mít podporu fanoušků a věřím, že to zvládneme," řekl krátce po losu trenér českého týmu Jakub Dovalil.

Z obou skupin do semifinále postoupí dva celky, pak se utkají křížem s týmem z druhé skupiny o postup do finále. Poražení semifinalisté mají bronz, o třetí místo se v soutěžích UEFA nehraje. Češi zahájí šampionát 17. června proti Dánsku, poté změří síly se Srbskem a skupinu uzavřou proti Německu.

To je možná největším favoritem celého turnaje, kterého se naposledy účastní jen osm mužstev. Němci, evropští šampioni z roku 2009, mohou do Čech přivézt i některé hráče z A-týmu, který je úřadujícím světovým šampionem.

S Němci a Dány se Češi utkají i v přípravě

Podle německého trenéra Horsta Hrubesche bude turnaj vyrovnaný a vyhrát může kdokoli. "Samozřejmě chceme titul, ale je tu osm favoritů na vítězství. Srbsko vyřadilo Španěly, Dánsko je rovněž silné a Česko hraje doma. Bude to pro nás velká výzva a konkurence," zhodnotil los německý kouč. "Jsme rádi, že se nám splnilo přání a že jsme ve skupině A, protože jsme se chtěli vyhnout většímu cestování," dodal.

Dánové v kvalifikaci nastříleli nejvíce branek ze všech týmů (37), Srbové zase senzačně v baráži vyřadili obhájce titulu Španěly, jimž připravili první porážku po 35 zápasech. S Německem a Dánskem má český celek v příštích dnech doma naplánovány přípravné duely.

V hře jsou i letenky na OH do Ria

ME je zároveň kvalifikací na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro, kam postoupí čtyři nejlepší týmy. Pokud by se však do semifinále dostala Anglie, která na olympiádě nestartuje samostatně, ale pod hlavičkou Velké Británie, na hry by místo ní postoupil lepší tým z třetích míst v základních skupinách.

Přesné pořadí zápasů v jednotlivých hracích dnech bude UEFA řešit až do 30. listopadu podle zájmu televizních společností a potenciálu návštěvnosti. Předprodej vstupenek tedy bude zahájen nejdříve v lednu 2015 a fanoušci budou v předstihu informováni.

ČTĚTE TAKÉ: 
Skupina smrti? Kouče Dovalila krutý los ME neděsí. Sáhne i po hráčích z "A" 
Nedvěd se za těžký los omlouval. Ale dá se dojít daleko, vzkázal lvíčatům

Los mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v ČR:

Skupina A (Praha): Česká republika, Německo, Dánsko, Srbsko.
Skupina B (Olomouc a Uherské Hradiště):
Anglie, Itálie, Portugalsko, Švédsko.

Program:

17. června: ČR - Dánsko, Německo - Srbsko,
18. června: Anglie - Portugalsko, Itálie - Švédsko,
20. června: Srbsko - ČR, Německo - Dánsko,
21. června: Švédsko - Anglie, Itálie - Portugalsko,
23. června: ČR - Německo, Dánsko - Srbsko,
24. června: Anglie - Itálie, Portugalsko - Švédsko,
27. června: semifinále,
30. června: finále.