Šéf marketingové firmy STES (dceřiná společnost fotbalové asociace) v rozhovoru pro Deník přiblížil své názory a vzpomněl si na těžké začátky ve Slavii.

„Budu kapitán, který zachrání potápějící se loď," uvedl s úsměvem 46letý manažer.

Jak se díváte na současné dění ve fotbale?
Nesmíme si nic nalhávat: fotbal je v krizi a my všichni jsme pod drobnohledem. Médií, veřejnosti. Sponzoři i stát čekají, co uděláme a jak k těmto problémům přistoupíme.

Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil 5. května vazbu na přesedu Fotbalové asociace Miroslava Peltu kvůli údajnému zneužití dotací z MŠMT.
Fotbal má strach. Pelta sedí ve vazbě, Berbr je u moci

A svou roli vidíte kde? Napadá mě tento příměr: budu kapitán, který zachrání potápějící se loď. Předpokládám, že kdyby nevznikla aféra s dotacemi, asi byste se do čela asociace nehrnul…
Máte pravdu, nikdy by mě to nenapadlo. Ani v těch nejdivočejších snech. Nejprve jsem si říkal, že se všichni zbláznili.

Co změnilo váš názor?
Začal jsem se o tom bavit s různými osobnostmi a činovníky. Ukázalo se, že pro řadu lidí bych byl vhodný kandidát… Přemýšlel jsem, řešil to s rodinou. Manželka mi řekla: Jdi do toho, pokud ti to dává smysl. Nakonec jsem souhlasil.

Věříte, že se po valné hromadě všechno obrátí k lepšímu?
Samozřejmě. Jsme největší sportovní hnutí v zemi. Existuje tu spousta dobrých lidí, kteří fotbalu rozumí.

Přípravné utkání FK Teplice – Dukla Praha hrané v Teplicích na umělé trávě na Angeru.
Kauza Pelta se týká i Teplic. Policie vyšetřuje dotaci Junioru

Máte nějaké trumfy?
Přicházím s čistým štítem. Nevlastním klub, nejsem spjat s žádnou soutěží a nemám nic společného s podnikáním, které by souviselo s fotbalem.

Ve fotbale jste se objevil v roce 2011. Kývl jste Slavii, která byla tehdy pod Alešem Řebíčkem takřka před krachem. Pomůže vám tato zkušenost?
Řekl bych, že mi to nemůže uškodit.

Šéfování asociaci, kterou vyšetřuje policie, vypadá podobně obtížně.
Z mého pohledu je to ještě komplikovanější úkol. Když si vzpomenu na Eden, tak si vzpomenu hlavně na fanoušky. Lidé byli ochotni Slavii hodně obětovat. I v té nelehké době, byť ne vždy, vytvářeli pozitivní atmosféru.

A u vás ve firmě na Strahově teď panuje negativní atmosféra?
Často slýchám, že jsme na odpis.

Česká tenistka Petra Kvitová.
Comeback na spadnutí? Kvitovou svádí Paříž

Můžete to rozvést?
Veřejné mínění stojí proti nám. Ale ono je to logické.

To zjistil i Ivan Hašek, který v roce 2011 odešel z nejvyššího křesla po dvou letech, za což ho stihla kritika. Neděsí vás jeho odkaz?
Hašek přicházel v podobně složité době, ale troufám si tvrdit, že v tehdejším nastavení více řešil politiku než chybějící peníze. Potom se ujal žezla Miroslav Pelta. Teď sedí ve vazbě. Byl výjimečný, ale spoustu záležitostí vyřizoval a dělal sám.

Takže byste se choval jinak? 
Zásadní kompetence bych nechal důležitým lidem.

Konkrétně: co byste tedy nedělal?
Jako první z celé řady věcí mě napadá toto: nemluvil bych do vedení naší reprezentace. Mám za to, že od toho jsou trenéři a manažeři.

Z našeho povídání mám pocit, že se hodláte zaměřit hlavně na finanční problémy asociace.
Ano. Fotbal je dnes samozřejmě především o penězích. Funkcionáři a teď je úplně jedno, na jaké úrovni potřebují vědět, kdy dostanou dotace. Jakmile to netuší, vzniká nejistota, nestabilita, strach.

Ilustrační foto.
Bez přesčasů by chyběly tisíce lékařů a sester

V tomto duchu vedete i kampaň za své zvolení?
Musíte mluvit s představiteli fotbalu. To je zásadní. Byl jsem třeba na finále MOL Cupu vyslechl jsem si názory okolí, bavili jsme se o problémech. Lidi zajímá, co si myslím.

A co si myslíte o Romanu Berbrovi?
Vím, že u veřejnosti nemá dobrou pověst. Ale fotbal neřídí jeden člověk. Je tady demokracie a já se proti němu teď nebudu vymezovat, abych následně po valné hromadě prohlašoval něco jiného. Chci vždy hovořit otevřeně.

Jak dlouho se s ním znáte?
Během působení ve Slavii jsem se s ním nikdy nepotkal. Začali jsme spolu jednat, až když jsem vstoupil do STESu. Znám ho tedy asi tři a půl roku.

Můžete říct, jak taková jednání vypadají?
Celkem klidně… V celé řadě případů jsme měli jiné názory. A můžu říct, že když jsem si svůj pohled dokázal vyargumentovat, tak se mnou nebojoval.

Představme si hypotetickou situaci: budete zvolen za předsedu a Berbr získá post místopředsedy. Dokážete si představit takovou spolupráci?
To je předčasná otázka. Nikdo ani neví, zda bude vážně kandidovat a zda bude zvolen.

Miroslav Pelta
Pelta je na kolenou. Kdo teď povede český fotbal?

Kde spatřujete pozitiva českého fotbalu?
Umíme zacházet s mladými talenty. Máme tady úspěšný projekt akademií, spousta juniorů se prosazuje do reprezentací.

Ano, mládežnické reprezentace jsou úspěšné…
Mohli bychom prý jít příkladem. V projektech pro nábor dětí a mládeže nás v tomto pochválila i UEFA.

Zamlouvá se vám česká role v Evropské fotbalové unii?
Vztahy s organizacemi, jakou jsou UEFA či FIFA, jsou klíčové. Myslím, že je máme dobré. O vše se stará generální sekretář Rudolf Řepka a to je mimořádně schopný člověk.

Pavel Bělobrádek
Lidovci pokukují po premiérovi. Volí vedení