Říkalo se, že přidělit Polsku a Ukrajině organizaci Eura byla chyba. Teď už je po šampionátu a prokázalo se, že obavy byly vesměs liché. Skvělý turnaj. To prohlásil na jeho konci šéf Evropské fotbalové federace Michel Platini. Má pravdu.

Poláci i Ukrajinci šampionátem žili a i sami hráči si pochvalovali atmosféru. „Jsem pyšný. Bylo to bezproblémové mistrovství. Obě země nasadily laťku pořádně vysoko," řekl Michel Platini.

Všechno klapalo, což je samo o sobě neuvěřitelné. Zatímco před začátkem děsila fanoušky i týmy jedna negativní zpráva za druhou, během posledních čtyř týdnů jako by kanál přestal existovat.

Nové stadiony? Žádné potíže. Zácpy v dopravě? Menší, než se čekaly. Snad jen to počasí mohlo být lepší. Kvůli průtrži mračen a silné bouřce bylo dokonce přerušeno jedno utkání základní skupiny. Na hodinu!

Z výhry se radovali Španělé, což kvitovali experti mnohem víc, než když v roce 2004 slavili Řekové se svou defenzivní taktikou.

Objevily se také názory, že vítězem je Polsko. Mimo trávník. „Zdokonalili jsme si tady infrastrukturu, práce nám pomohly v době krize," napsal deník Gazeta Wyborcza.

Rusko a Chorvatsko bylo potrestáno za rasismus

Nicméně pořadatelé na turnaji prodělali. A to hodně. Agentura Unian uvedla, že Ukrajinci investovali 5,5 miliardy dolarů. A zpět podle odhadů získali jen 1,5 miliardy.

Hodně se také mluvilo o rasismu. „Když na mě budou bučet, odejdu ze hřiště," varoval dopředu Ital Mario Balotelli.

Na nemístné projevy došlo, ne však ze strany obávaných Poláků či Ukrajinců. Trestáno bylo hlavně Rusko a také Chorvatsko. „Každý mohl vidět a slyšet, že skoro k ničemu nedošlo, a to je dobře. Rasismus je všude a Euro asi nezmění svět. Ale může pomoci," dodal někdejší fotbalista Michel Platini.

Na shledanou za čtyři roky, řekl na závěr turnaje boss evropského fotbalu. A zároveň slíbil, že se bude na co těšit.

Určitě. Protože turnaj již nebude takový, jak ho fanoušci znají. Evropa chce vidět na turnaji i slabší celky. A tak se do Francie sjede čtyřiadvacet týmů to už je teď jisté. Stejně jako to, že se bude hrát i osmifinále. Zatím ovšem všichni tápou nad kvalifikací.

„Budeme to řešit ještě letos. Musíme hlavně zajistit, aby nebyla nudná," uvedl už dříve Gianni Infantino, generální sekretář UEFA.

All Star tým mistrovství Evropy podle Deníku.