Je to buď, anebo. Možnost na další reparát už nepřijde. Postupem přes kyperský AEK Larnaka do základní skupiny Evropské ligy by fotbalisté Viktorie Plzeň splnili cíl této sezony.

Konec ve čtvrtém předkole a tím pádem neúčast ve skupinové fázi druhé nejpopulárnější pohárové soutěže Evropy by byl sportovní průšvih.

„Konec v předkole poháru by byl pro nás všechny obrovským zklamáním,“ řekl už před startem sezony trenér Viktorie Pavel Vrba.

A nešlo by jen o problém sportovní. Ve hře jsou samozřejmě i peníze. Postup do základní skupiny Evropské ligy znamená injekci pro klubový rozpočet ve výši 68 milionů korun.

Robert Gottwald u Krajského soudu v Brně. Podle obžaloby nevrátil několikamilionovou půjčku.
Půjčka na Devět křížů? Gottwald je obžalovaný ze zpronevěry dvanácti milionů

Vstříc těmto výzvám vyrazí plzeňská Viktoria dnes ve 20.15 v domácí Doosan Areně. Bude soupeř hodně kousat? Kypřané vloni v předkole EL podlehli doma Liberci 0:1 a na severu Čech prohráli dokonce 0:3. Plzeňský středopolař Diego Živulič ale brzdí optimismus.

„Pokud se Larnaka dostala v Evropské lize až do této fáze, tak kvalitu určitě má,“ varoval Živulič.

Trenér Imanol Idiakez má v kádru deset Španělů, stejný počet Kypřanů, dva Makedonce a po jednom hráči z Černé Hory, Chorvatska a Francie.

Slavie podlehla v prvním zápase Nikósii 0:2.
Bídný start, zahozené šance. Slavii se vzdálila Liga mistrů

NA JIHU BUDE HORKO

„Zápas bude o nás, jak se k němu postavíme. Doufám, že to všichni zvládneme. Proti Steaue jsme měli trochu smůlu a fanouškům to chceme vynahradit a postoupit do další fáze Evropské ligy,“ připomněl chorvatský fotbalista v dresu Viktorie domácí propadák ve 3. předkole Ligy mistrů. Západočeši se soupeřem z Bukurešti padli 1:4.

Co bude potřeba udělat, aby Viktoria postoupila? „Musíme hrát svoji hru, tedy kombinační fotbal. Myslím si, že určitě máme kvalitu na to, abychom se přes Larnaku prosadili,“ věří Živulič.

Bouřka. Ilustrační foto.
Část Moravy čekají v pátek vedra, do Čech dorazí bouřky

Kyperská nejvyšší soutěž na rozdíl od té české ještě neodstartovala, ale Larnaka má už za sebou šest ostrých zápasů z předkol EL. Postupně vyřadila gibraltarský Lincoln, irský Cork City a běloruské Dinamo Minsk.

Odveta se hraje 24. srpna na Kypru na zbrusu novém stadionu AEK Arena Georgios Karapatakis. „Nikdy jsem na Kypru nebyl. Myslel jsem si, že poprvé tam pojedu spíš na dovolenou než hrát fotbal,“ vtipkoval Diego Živulič. Na jihu Evropy bude velké horko. „Nebudeme se vymlouvat na počasí. Pojedeme tam bojovat a musíme to zvládnout,“ dodal.