Tak přivřete oči a vzpomínejte na slavné zápasy.

1999: Manchester United – Bayern Mnichov 2:1

„Bůh je Angličan," napsal francouzský deník L´Equipe po jednom z nejkrásnějších zápasů fotbalových dějin. Proč tak troufalé tvrzení? V barcelonském chrámu Nou Camp se stal zázrak. Velkolepý obrat, který nikdo nečekal.

V roli šťastných vítězů: Manchester. V roli zdrcených poražených: Bayern.

Bavorský tým šel do vedení už po šesti minutách, z „přímáku" se trefil Mario Basler. Druhý gól mohli přidat Scholl s Janckerem, jenže první trefil tyč a druhý břevno.

Ještě v 90. minutě Bayern vedl, ale pak přišel infarktový závěr po dvou rozích Davida Beckhama. Nejprve Teddy Sheringham vyrovnal a v nastavení Ole-Gunnar Solskjaer vystřelil Manchesteru první triumf v Lize mistrů od roku 1968, kdy se radoval tým trenéra Matta Busbyho.

„Sir Busby by dneska měl devadesáté narozeniny. Myslím, že za nás nahoře trošku bojoval," pronesl Alex Ferguson, trenér United. Odměnou za historické vítězství mu byl šlechtický titul.
Zatímco šampiony v Manchesteru vítalo půl milionu fanoušků, Německo smutnilo.

Obránce Lothar Matthäus se po zápase málem rozplakal a Mario Basler pronesl: „Chyběly nám tři minuty k věčnosti."

Nádherným způsobem se s Manchesterem rozloučil dánský brankář Peter Schmeichel, jenž proti Bayernu prožil derniéru v dresu United: „Takovou pohádku by nedokázal napsat ani Hans Christian Andersen."
Nejspíš měl pravdu.

Zdroj: Youtube

2005: Liverpool – AC Milán 3:3, pen. 3:2

Nad ránem se vrátil z oslav na hotel, ale nemohl usnout. Vladimír Šmicer si lehl do vany a hlavou mu běžel film poskládaný z událostí posledních hodin. S Liverpoolem se rozloučil velkým triumfem – s Milanem Barošem se stali prvními českými vítězi Ligy mistrů.

Ale po prvním poločase finále by to nikdo nehádal – anglický tým prohrával s AC Milán 0:3.

Liverpoolský trenér Rafael Benítez o přestávce stáhl hru na tři obránce a vsadil všechno na útok. Výsledek?

Tři góly Liverpoolu během šesti minut! (mimochodem: druhý dal Šmicer, jenž v 55. minutě propálil milánského brankáře Didu).

„Sebevražda v Istanbulu. Pomatený AC Milán za šest minut ztratil titul," napsal deník Tuttosport.

„O přestávce jsme měli svěšené hlavy, ale po našem prvním gólu jsme začali trochu víc věřit," líčil liverpoolský kapitán Steven Gerrard.

Jeho tým výrazně podržel brankář Jerzy Dudek, jenž v prodloužení vychytal Ševčenka a při penaltách zvláštními pohyby znervózňoval protivníky.

Italové se v rozstřelu zmohli jen na dvě trefy, rozhodující penaltu proměnil Šmicer. Další velký obrat byl na světě!

„Mám pocit, že jsme byli v Liverpoolu na chvíli slavnější než Beatles," líčil Šmicer po oslavách.

A Baroš přiznal, že jim gratulovali i fanoušci městského rivala Evertonu…

Zdroj: Youtube

2008: Manchester United – Chelsea 1:1, pen. 6:5

Půl druhé ráno. Moskva už spala, jen stadion v Lužnikách zářil do tmy. Manchester United právě po devíti letech slavil vítězství v Lize mistrů. Po třech hodinách boje.

Boje? Možná jste se očima vrátili na začátek tohoto textu, kde jsme vám slíbili, že bude řeč o nejkrásnějších finálových partiích Ligy mistrů. Slova boj a krása se však v tomto případě nevylučují. Půvab téhle bitvy spočíval v tom, že až do konce nešlo odhadnout, kdo ji vyhraje.

Po víceméně vyrovnaných dvou hodinách (26. Ronaldo – 45. Lampard) zápas došel do penalt, jež rozhodla až sedmá série.

Smutným hrdinou se stal John Terry.

Kapitán Chelsea mohl v páté sérii rozhodnout, jenže na mokrém trávníku uklouzl a trefil tyč. Na tuhle penaltu původně měl jít Didier Drogba, jenž ovšem čtyři minuty před koncem prodloužení dostal červenou kartu…

Roman Abramovič, majitel Chelsea, se po Terryho penaltě v lóži zklamaně posadil zpátky do křesla a druhý den si mohl v listu The Independent přečíst narážku na svoji investici: „Ani za 578 milionů liber si nekoupíte imunitu před krutostí této hry."

Tu stihl poznat i Alex Ferguson. Trenér Manchesteru šestkrát penalty prohrál, uspěl až na sedmý pokus. V Moskvě proti Chelsea. „Osud byl na naší straně."

Naopak Petr Čech, brankář Chelsea, chtěl rychle zapomenout. „Jediným receptem je co nejdřív znovu postoupit do finále Ligy mistrů a vyhrát." A dočkal se – loni.

Zdroj: Youtube

MARTIN MLS