Ten mají pouze jako koníček. Přesto kouč Pierangelo Manzaroli, který dnes slaví 48. narozeniny věří, že jeho svěřenci čtvrtý tým kvalifikační skupiny D potrápí. "Jaký bych si přál dárek k narozeninám? Kdybychom dali Čechům historicky první gól ve vzájemném zápase, bylo by to fajn," usmíval se.

Čtěte také: Povinné tři body. Češi zbrojí na trpaslíka. Darida varuje: Chtějí se vytáhnout

Ze čtyř vzájemných soubojů s Českou republikou totiž San Marino vyšlo střelecky i bodově naprázdno (skóre 0:20). Ostatně, pro malý státeček ležící v Itálii to vlastně není nic neobvyklého…

Oficiální utkání hraje od roku 1986, vyhrálo však pouze před třinácti lety nad Lichtenštějnskem. Za 31 let vstřelila pouhých 22 branek. I proto si na podzim od německého útočníka Thomase Müllera "vysloužilo" nechvalný komentář. "Tyto zápasy jsou naprosto zbytečné, proti amatérům by se nemělo hrát," řekl fotbalista Bayernu po výhře 8:0.

"Taková záporná reakce na naši adresu bohužel nebyla poprvé ani naposled. Úroveň fotbalu je u náse taková, jaká je… Na druhou stranu bylo spoustu zápasů, kdy jsme mohli bodovat a fanoušci nám po závěrečném hvizdu zatleskali za dobrý výkon," prohlásil trenér Manzaroli.

Fotbalisté San Marina na tiskové konferenci před zápasem s Českem.Zdroj: Deník/Michal Kvasnica

Fotbalisté San Marina na tiskové konferenci. Foto: Michal Kvasnica

Strach z českého týmu nemá

Ano, v září San Marino potrápilo Ázerbájdžán, se kterým nakonec doma padlo jen 0:1. "Ale Ázerbájdžán a Česko jsou dvě úplně odlišná mužstva. Budeme se snažit o co nejlepší výsledek," dodal skromně.

Přesto má Manzaroli, jenž před třemi roky nahradil po patnácti letech na lavičce Giampaola Mazzu, ze svého výběru dobrý pocit. "Měli jsme teď přáteláky, které nám hodně pomohly. Vyzkoušeli jsme si hráče z jednadvacítky i spoustu nových věcí, které bychom chtěli zítra využít proti kvalitnímu soupeři, na kterého se těšíme," řekl kouč amatérů a zároveň potvrdil, že z České republiky již nejde takový strach jako dříve.

"Češi stejně jako my nezačali kvalifikaci dobře, nejsou mužstvem, které by na hřišti dominovalo. My teď naopak máme hodně silové hráče, kteří dobře brání a spoléhá na brejky," poodkryl karty Manzaroli.

Potrápí svěřence Karla Jarolíma?

Nepřehlédněte: Čtyři góly Slovensku? Lavička: Jsem rád, že jsme vyzkoušeli i mladší hráče