Stačí se podívat na poslední dva případy fotbalových hvězd Wesleyho Sneijdera a Fernanda Llorenteho. Oba se svými kluby válčí. I proto se jich zastala Mezinárodní unie profesionálních hráčů.

„Sneijder a Llorente nejsou jediní. Podobné jednání lze bohužel vidět u klubů v celé Evropě. Podle nás přišel čas ozvat se. Kluby tvrdí, že hráči musejí dodržovat smlouvy, ale proč to nemá platit i naopak? Je to, jako kdyby Sneijder přiložil pistoli k hlavě šéfovi Interu a donutil ho, aby mu nabídl smlouvu. Klub mu ji přece předložil dobrovolně," nechal se slyšet generální sekretář FIFPro Theo van Seggelen.

O co jde?

Milánský Inter chce po své nizozemské hvězdě Wesleym Sneijderovi, aby s ním prodloužil smlouvu o dva roky. Ovšem má to jeden háček. Současný kontrakt platí tvořivému záložníkovi do roku 2015 a nizozemský reprezentant vydělává šest milionů eur ročně. Nová smlouva je o dva miliony eur nižší. A tak se není čemu divit, že Wesley Sneijder řekl ne.

Od té doby nehraje, dokonce byl vyřazen z kádru. „Jsme k hráči naprosto otevření, nejde o žádné vydírání. Když má platný kontrakt, je legitimní ho oslovit, jestli by bylo možné ho nějak vylepšit. Nikdo na něj netlačí," kontroval prezident Interu Massimo Moratti.

Llorente nechce být náhradník

Není ovšem jediným. O nové smlouvě nechce slyšet ani útočný klenot Bilbaa Fernando Llorente.

Ta současná mu končí na konci sezony. Výsledek? Trenér Marcelo Bielsa z něj udělal náhradníka. „Bolí to, když se lidé obracejí proti mně a pochybují o mně, Athletiku jsem vždycky dával vše. I když jednoho dne za Athletico hrát nebudu, pořád to bude můj tým. Tenhle klub mi dal vše, vyrůstal jsem tu od klukovských let. Pokud z jakéhokoliv důvodu odejdu, nikdo by se na mě neměl zlobit. Je to osobní rozhodnutí, které by lidé měli respektovat," smutní španělský reprezentant.

A tak se dá očekávat, že jak Wesley Sneijder, tak i Fernando Llorente v zimě své kluby opustí. Na zájem o své služby si nemusí stěžovat. Nizozemce chce Manchester United či AC Milán, o Španěla se zajímá Juventus.