6,6 miliardy korun? Když to číslo slyší renomovaný ekonom Petr Zahradník, usměje se: „Zajímavá suma, ale neberte to smrtelně vážně. Už zítra může být všechno jinak."

Pro upřesnění: částky z CIES nejsou žádnou rukovětí pro bafuňáře. Nemůžete zaťukat na dveře v Barceloně, kde Neymar hraje, a chtít brazilského šikulu s tím, že by měl být za 6,6 miliardy k mání.

Zmíněná suma zahrnuje aktuální hodnotu hráče na přestupovém trhu, pestrou škálu parametrů či schopnost vydělávat peníze i mimo fotbal. Třeba Neymar má desetiletou smlouvu s Nike na víc než dvě a půl miliardy korun.

Také čtěte: Miliardové dostihy. Real už není nejbohatším klubem. Kdo ho zastínil?

Vzpomínky na Annu K.

„Všechno zdaleka není jen o sportovním umění. Vzpomeňte si na bývalou tenistku Annu Kurnikovovou: nepatřila k absolutní elitě, přesto díky svému půvabu dokázala vydělávat pohádkové peníze," poznamená Zahradník.

A ještě jeden podobný příklad: svérázný britský skokan na lyžích Michael Edwards alias Orel Eddie. Na můstcích to neuměl, ze závodů odjížděl polámaný, ale sponzoři ho milovali. Byl výrazný a nezaměnitelný, prostě originál.

Pro zvětšení klikněte na grafiku.
10 nejhodnotnějších fotbalistů současnosti.Zdroj: DENÍK

Ale zpátky k fotbalu. „Důležitá je též příslušnost ke slavné značce, hráči Barcelony, Realu Madrid či Chelsea jsou přirozeně cenění mnohem víc než borci z menších klubů," vykládá Zahradník. „Třeba v porovnání s tenisem je to trochu nespravedlivé: Petra Kvitová po nedávném zranění nemůže hrát a její cena teď lehce klesá i proto, že klubismus v tenise funguje trochu jinak než ve fotbale, který je na něm založený."

Čtěte také: Sitcom Vyšehrad s "Lavim" jako fenomén. Limberský se nesměje, co vy?

Připadá vám při pohledu na žebříček s Neymarem a spol., že se fotbal zbláznil? Zahradník zmiňuje metaforu s autem, které se na neutrál řítí z prudkého kopce. „Expanzivnější ekonomické prostředí než fotbal jsem za skoro 30 let v branži nezažil."

Finanční spirála se šplhá výš a výš: jen loni v létě kluby za hráče utratily 108 miliard korun. A platy? Argentinský útočník Carlos Tévez má v Číně vydělat miliardu korun ročně.

Hollywood se směje

„Všechno je ale relativní," nadechne se Zahradník. „Nedávno jsme na jednom jednání probírali otázku spravedlivosti zdanění a dozvěděli jsme se, že osm nejbohatších lidí na světě má stejný majetek jako 3,6 miliardy nejchudších dohromady. Nebo si vezměte příjmy nejblyštivějších hollywoodských hvězd, vedle kterých vypadají i slušně placení fotbalisté anglické Premier League jako…"

Chudáci? „Tak nějak." Žádný strop ve fotbale nehledejte, byla by to ztráta času. „Je to specifické odvětví," řekne Zahradník diplomaticky. A teď už přímočaře: „Kdyby někdo chtěl sepsat příručku s ekonomickými pravidly fotbalu, byla by to pěkná šichta. Tolik slepých uliček a novotvarů, se kterými se jinde nesetkáte…"

Fotbal nemá hranice, jediným limitem je podle všeho nekonečno. Nebo ne, pane Zahradníku? „Souhlasím. Leda, že by přišla měnová reforma a začínalo se od nuly."

Nepřehlédněte: Revoluce v pravidlech? FIFA chce na rozšířeném MS 'hokejové' nájezdy