Již dnes začíná ročník 2017/2018. Bude lepší než ten předcházející? Určitě. Zajímavější pro sponzory. Atraktivnější pro fanoušky. Napínavější kvůli Evropě. Šéfové klubů přivedli řadu zvučných posil, jimž vévodí Danny (špílmachr, jenž před lety stál 30 milionů eur). Novým domovem tohoto rodáka z Venezuely bude Eden. Oblékne dres Slavie, která obhajuje prvenství z loňské sezony.

Hráči Slavie.
Slavia pojede do Borisova dát gól a postoupit

O dva měsíce starém křepčení s pohárem slyšel Danny jen z doslechu, leč vůbec by mu nevadilo, kdyby se situace opakovala. Ostatně tak o tom mluví i vedení klubu. „Nemůžeme si klást nižší cíle než titul,“ sdělil boss Jaroslav Tvrdík.

Pokora z loňské sezony je ta tam. Opatrná slova nyní vystřídalo sebevědomí. Slávisté také nahlas mluví o Lize mistrů, kterou český fanoušek zažil naposledy před čtyřmi lety díky Plzni. „Snad nám to nebude svazovat nohy,“ podotkl kouč Jaroslav Šilhavý.

Ještě více se mluví o Spartě

Ještě více se v těchto dnech mluví o Spartě. „Chceme už titul vrátit na Letnou,“ řekl šéf letenského celku Adam Kotalík. Proto funkcionáři nelenili během pár týdnů sehnali nového kouče i nové hráče. Zemětřesení je v režii stratéga z Itálie (na lavičku usedl Andrea Stramaccioni). „Sparta musí být znovu úspěšná, doma i v Evropě,“ uvedl nový trenér, který se rychle rozkoukal. Hned mu došlo, že je třeba posílit.

A tak na Letnou chodí jedna posila za druhou. Fanoušci už to možná ani nestíhají sledovat Tal Ben Chaim, Marc Janko, Srdjan Plavšič, Rio Mavuba. Nyní má letenský klub v kádru deset noviců.

Derby pražských S. Ilustrační foto.
Hlas z regionů: Ligu by měla vyhrát Slavia

Kdo ví, zda je to konečné číslo. Sparta je dál na trhu aktivní a její boss Daniel Křetínský neváhá zaplatit miliony. Ne korun, ale eur. Má to logiku, ne že ne následující ročník je totiž specifický. Tuzemský šampion už na 99 procent nepůjde do předkola, nýbrž přímo do Ligy mistrů. Kdo by nechtěl štědrý bonus za účast?

I proto by do boje o titul ráda promluvila Plzeň. Její aktivita co se týče přestupů byla mnohem menší, jenže fanoušci jsou i tak spokojení. Na západ Čech se vrátil trenér Pavel Vrba.

„Věřím, že Slavii a Spartě zatopíme,“ prohlásil strůjce úspěchu Viktorie, jehož tým připomíná staré dobré časy vrátil se režisér Daniel Kolář, u čáry chytil slinu David Limberský a vpředu dře Marek Bakoš.

Hlavní rozhodčí Martin Nenadál dává červenou kartu Vlastimilu Daníčkovi ze Slovácka.
Novinky v českém fotbale. Liga chystá video a tresty pro simulanty

Boj o Evropskou Ligu

Boj o další příčky (a tedy o Evropskou ligu) bude také zajímavý. Ambice neskrývají v Mladé Boleslavi, k elitě se přibližuje také Zlín a Teplice. Černým koněm může být Baník s útočnou dvojicí Milan Baroš Tomáš Poznar.

„Fanoušci jsou a budou zvědaví,“ míní šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. Všichni z jeho okolí si nyní přejí, aby zájem u veřejnosti nepřebil skandál podobný tomu s dotacemi.

Fanoušci fotbalistů Slavie. Ilustrační foto.
Český fotbal táhne. Jde o levnou zábavu, prodraží ji až věrnost

Dobrá zpráva na závěr? Rozhodčí čím dál více unikají moci kontroverzního bafuňáře Romana Berbra liga se rozhodla udělat další krok k zavedení videa. Nadcházející sezona má všechno, aby nezklamala, ale nadchla.

Největší hvězdy českých trávníků. Kdo by měl letos bavit fanoušky?

Semih Kaya (26) SPARTA
Stoper obvykle nebývá posilou, na kterou by byli všichni tolik zvědaví. Ale ne tak ve Spartě. Turecký reprezentant, jenž musel být vykoupen z Galatasaraye, je příslibem, že se nebudou opakovat hrubky z loňska.

Danny (33) SLAVIAKdo z české ligy může říct, že má číslo na Cristiana Ronalda? Portugalský záložník ano. Ač po sezoně opustil Zenit Petrohrad, za zenitem ještě není. Slavia našla tvůrce hry, jenž poutá hodně pozornosti. I platem.

Srdjan Plavšič (21) SPARTATenhle rychlík bude postrachem obránců. Ač je vzrůstem menší i než věhlasný Lionel Messi, s míčem si opravdu rozumí. Srbský talent je podle mínění expertů dost možná nejlepší posila letenského klubu. Uvidíme.