Nemohl si pomoct. Brankář Follman je jedním ze šesti šťastných, jimž osud koncem listopadu dovolil přežít leteckou katastrofu fotbalového Chapecoense. Z trosek letadla vyvázl i stoper Neto a obránce Alan Ruschel, jenž se zachránil díky tomu, že mu šéfové klubu nařídili, aby si přesedl.

„Jen bůh ví, proč mi dal druhou šanci," řekl Ruschel tiše.

Také čtěte: Sestup? Kdepak. Chapecoense po leteckém neštěstí skládá nový tým

Když se tleská soupeři

Druhou šanci dostává i celé Chapecoense, tým z 200tisícového města v jihovýchodním cípu Brazílie. Letní vítr si pohrává s klubovými vlajkami na domech, a když se ve spleti rovnoběžných uliček blížíte k aréně Condá, nápadně často narážíte na zelenou a bílou, což jsou barvy Chapecoense.

V sobotu nebrečel jen brankář Follman, jenž si po nehodě už nikdy fotbal nezahraje, slzy tekly po tvářích manželek mrtvých hráčů i 20 tisícům fanoušků, kteří přišli na první zápas nového Chapecoense. Charitativní mač s mistrovským Palmeiras skončil 2:2, ale je to podstatné?

Podstatné bylo třeba to, že se tleskalo i gólům soupeře. A hlavně: Follman a spol. před utkáním dostali Jihoamerický pohár, věčnou památku na černé úterý 29. listopadu 2016.

EMOCE V CHAPECÓ. Chapecoense začíná nová éra. Před charitativním zápasem s Palmeiras se vzpomínalo na oběti letecké katastrofy z 29. listopadu. Přišly i manželky 19 mrtvých fotbalistů i hráči, kteří přežili.Zdroj: ČTK

Čtěte také: Finálový protivník nechal Chapecoense vyhlásit vítězem poháru

Chapecoense tenkrát cestovalo na největší zápas ve své historii, první finále Jihoamerického poháru s kolumbijským Atlético Nacional. Jenže zhruba 30 kilometrů před přistáním v Medellínu se letadlo zřítilo v nočních Andách. Došlo mu palivo, bylo přetížené a mělo špatně naplánovanou trasu.

„Najednou zhasla světla a zastavily se motory. Byl slyšet jen vítr a zběsilé houkání alarmu. Modlil jsem se a prosil boha, aby nám pomohl," vyprávěl stoper Neto poté, co se podruhé narodil.

Zdroj: Youtube

Dojemné gesto

Šest hodin ležel zaklíněný mezi troskami letadla a stromy, než ho vyprostili záchranáři a odvezli do nemocnice. Teď už se snaží chodit bez berlí a stejně jako Ruschel se časem může vrátit k fotbalu. Atlético Nacional se vzdalo trofeje ve prospěch Chapecoense a za dojemné gesto dostalo několik cen fair play.

Ze 77 pasažérů 71 nepřežilo, mezi mrtvými bylo 19 hráčů, 17 lidí z realizačního týmu a sedm z vedení klubu. „Hrůza. Byli jsme jedna rodina," citovala BBC 41letou Karinu Diniovou, jež má v Chapecó jazykovou školu. „Hráči se nechovali jako primadony, nevymetali diskotéky. Normálně jste je mohli potkat třeba v obchodě a popovídat si s nimi."

Teď si fanoušci zvykají na 22 nových tváří. Nový sportovní ředitel Rui Costa se rozhlížel po celé Brazílii, na seznamu měl 90 vytipovaných posil a když na to přišlo, pracoval 24 hodin denně.

Psali jsme: Brankáře Chapecoense zvolili fanoušci posmrtně hráčem roku

Nikdy nezapomeneme!

„Zaměřili jsme se na hostování. Byla to nejjednodušší cesta, jak tým rychle doplnit o kvalitní hráče za rozumnou cenu," vykládal Costa. „Víte, když jsem poprvé přišel do kabiny, bylo to nám drásavé ticho. Takhle to nejde, klub zase musí dýchat a žít."

Daří se to: Chapecoense má bolavou duši, ale žije. Na sobotní partii s Palmeiras dorazilo 241 novinářů z celého světa a zápas komentoval rozhlasový reportér Rafael Henzel, jenž v listopadu přežil chvíle hrůzy u Medellínu.

V 71. minutě se přerušila hra na památku 71 mrtvých. Fanoušci tleskali vestoje a někteří hráči pohlédli k nebi. Takhle to bude i v dalších zápasech: už v neděli má Chapecoense premiéru v místní lize proti International de Lage.

Nová éra začíná.

Také čtěte: Vyšetřovatelé: Za pád letadla v Kolumbii mohl nedostatek paliva