Dnes je zřejmé jen to, že z přestupu talentovaného kanonýra ze Sampdorie do Juventusu po několikatýdenních jednáních sešlo.

„Šok,“ napsal uznávaný deník Gazzetta dello Sport.

Avšak příběh Schick tím nekončí. Tady jsou nejčastěji skloňované otázky, na které se dá odpovědět.

Chtěl ho Juventus?
Bez debat. Schick zaujal vedení Juventusu. Během jarní části uplynulé sezony slyšel řadu pochval: Pavel Nedvěd ho přirovnal ke Zlatanu Ibrahimovicovi a líbil se také trenérovi Massimilianu Allegrimu.

Ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek poskytl 13. července v Praze rozhovor Deníku
Šimon Pánek: Svobodu a prosperitu nemáme navždy. Bojím se o ně

Byl přestup hotový?
Po formální stránce ano. V květnu se na veřejnosti objevily první zprávy, které hovořily o „oťukávané“ mezi Sampdorií a Juventusem. Na scénu poprvé vtrhl i agent Pavel Paska. Slavil úspěch. Oba kluby si plácly, později unikly zvěsti o výši platu.

Kdy vznikl zádrhel?
V poslední možné chvíli. Přestup měl být dokončen až po zdravotní prohlídce, jenže termín ne a ne přijít. Schick byl v červnu s reprezentací – nejprve s „áčkem“, posléze s „21“. Jenže ouvej, Juventusu došla trpělivost. Mladý fotbalista tak přijel do Turína na skok během malého Eura a… Ne, žádný podpis ani žádné pózování s dresem. „Uvidíme se brzy,“ vzkázali zástupci Juventusu. Schick nebyl sdílnější.

Injekční stříkačky. Ilustrační fotografie.
Stát chce zpřístupnit závislým náhražky za tvrdé drogy

Co se dělo pak?
Hrálo se o čas. Oficiální verze zněla tak, že Schick podstoupí zbytek testů až v červenci. Mělo jít pouze o formality, avšak Juventus nechtěl nic riskovat. Poslal odpočatého hráče na novou prohlídku do Říma, kde je specializovaná klinika. Ač výsledky nikdo neprozradil, je jasné, že Schick ani tam neprošel. V tuhle chvíli se pravděpodobnost přestupu snížila na minimum. Začala jiná, slovní bitva.

Jak vysvětlili krach?
Kluby pouze oznámily, že přestup nebude dotažen. Sdílnější byla jen Sampdoria. „Našli něco na úrovni rýmy,“ prohlásil majitel Massimo Ferrero.

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský.
Šéfové české justice protestují: polská soudní reforma ohrožuje demokracii

Co řekl agent?
Zvláštní věci. Paska sice prolomil mlčení, ale svou hvězdu tím moc nepodpořil. „Měl jakýsi infekční zánět na srdci. Lékaři se shodli, že klid vše spraví. Jde pouze o přetížení organismu,“ řekl agent pro deník Sport.

Rozhodly obavy?
Zřejmě ano. Juventus zjistil, že Schick se zavařil, ačkoli tolik nehrál. V Itálii zasáhl do 35 zápasů, navíc jen na 1653 minut – to je méně než borci, kteří v létě měnili dres (Romelu Lukaku hrál v Anglii 3447 minut).

Kam půjde?
Odpověď teď nečekejte. Zájemců je prý víc (nejhlasitěji se začalo mluvit o Interu Milán, v úvahu připadá také Everton), ale Schick to už asi neřeší. Má nařízeno volno. Místo tréninků rybaří a k fotbalu by se mohl vrátit na začátku srpna.