Vedle Itálie, Německa, Francie, USA či Austrálie se bude i v české lize testovat videorozhodčí pro sporné situace. Jak Deník nedávno informoval, na jaře se pojede ve zkušebním off-line režimu. Video nebude mít vliv na průběh zápasu ani na výsledek.

Čtěte také: Cesty na fotbal: České kluby volí autobus, vlak a došlo i na letadlo

Svoboda a jeho lidé ukázali na 26 jarních ligových duelů. Začne se už o víkendu dvěma utkáními, která vysílá O2 TV sport: Slavia vs. Jihlava (sobota) a Sparta vs. Bohemians (neděle). „Běžný fanoušek to na stadionu nepozná," pravil výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta.

Jaro bude pro osm vybraných rozhodčích ve znamení jednoho velkého seznamování s novou technologií. Už mají za sebou školení na nedávném soustředění v Portugalsku, další detaily se dozví dnes v přenosovém voze O2 TV sport.

Při zápasech bude videorozhodčí sedět v oddělené místnosti přenosového vozu a po ruce bude mít operátora, jenž mu dodá potřebné záběry.

Důležitý moment: v off-line režimu nebude videorozhodčí v kontaktu s hlavním sudím na hřišti. „Před zápasem, během něj ani po něm," upřesnil Svoboda.

Inspirace tenisem

Zatímco v hokeji nebo ragby je video běžná věc, konzervativní fotbal se mění pomalu.

Na Poháru FIFA 2013 poprvé přišel s brankovou technologií GoalControl, jež na dvou velkých akcích pomáhala určit, zda míč celým objemem přešel brankovou čáru. Pro loňské Euro fotbal vybral jestřábí oko, které používá i tenis.

Video se poprvé testovalo na loňském mistrovství světa klubů: sudí Kassai odpískal v semifinále Kašima Atlético Nacional penaltu za faul ve vápně a rozhodčí Cáceres se ve druhém semifinále Real Madrid América ujistil, že hvězdný Cristiano Ronaldo nevstřelil gól z ofsajdu.

Nepřehlédněte: Dočkal měl nadstandardní nabídku z Číny: Ale načasování by bylo nevhodné

Nejprve sběr informací

Teď je řada na Češích a spol. Ale pozor, nečekejte překotnou revoluci. Posun do on-line módu se nečeká dřív než v letní pauze a i tehdy by bylo video nasazené jen do přípravných zápasů.

Proč to nejde rychleji? „To si taky často čtu," usmál se Svoboda. „Není to tak jednoduché a hlavně není to v naší moci, jsme přísně hlídaní."

Cílem jarní testovací fáze je sbírání informací, které bude pro fotbal vyhodnocovat univerzita v belgické Lovani. Tu bude kontrolovat ještě mnichovská univerzita a slavný Harvard…

„Teprve pak FIFA rozhodne, co bude s videem dál," řekl Bárta. „Bývalý britský sudí David Elleray, který pro pravidlovou komisi IFAB připravuje novinky, zmínil, že finální verdikt může padnout až na jaře 2019."

Další novinky pro ligové jaro
- Kontrola vyhřívání trávníků. Vzpomínáte na poslední podzimní kolo, kdy byl kvůli nezpůsobilému terénu na poslední chvíli odložen zápas Bohemians vs. Plzeň? „Tohle se už nesmí opakovat," řekl šéf ligy Dušan Svoboda. Kluby čeká před víkendovým startem ligy kontrola vyhřívání trávníku: inspektor na devíti referenčních bodech změří teplotu v hloubce dvou a deseti centimetrů pod hřištěm.

- Supporter liaison officer. Člověk s touhle funkcí by se měl v každém klubu starat o komunikaci mezi vedením a fanoušky, liga chce s nimi pracovat víc než dosud.

- Rozšířené fitness statistiky. Kolik kdo naběhal? Kdo byl nejrychlejší? Liga zase o kousek posouvá detailní statistiky.

- Cena Františka Hrdličky. Novou trofej pojmenovanou po dlouholetém šéfovi Teplic dostane osobnost mimo trávník, o které veřejnost tolik neví.