Plzeň hraje doma s Dinamem Minsk, Liberec vyzve pod Ještědem portugalskou Bragu a Sparta nastoupí v Řecku proti Asterasu.

"Vidím to optimisticky, až večer skončí, mohla by všude panovat euforie," řekl pro Deník Ladislav Vízek, někdejší internacionál a člen zlaté party z olympiády v Moskvě.

Čtěte také: Evropská liga: Sparta a Plzeň zahnali zklamání. Liberec sní o další pohádce

Plzeň a David Limberský

Na papíře to má před zápasem nejsnazší český šampion. Plzeň vyzve soupeře z Běloruska, který rozhodně nemá věhlas ani zkušenosti.

"A to může být problém. Neřeší se soupeř a jeho přednosti, ale jen Viktorka," podotýká bývalý ligový fotbalista Luděk Zelenka, který ukončil kariéru v roce 2009.

Jeden - s tím související - paradox? Svěřencům trenéra Karla Krejčího by prý mohla pomoci kauza, jež se řeší už několik dní. David Limberský a jeho autonehoda v opilosti.

"Tohle nebude mít na zápas vliv. Naopak - podobné věci kabinu vždy stmelují," dodal Zelenka.

Liberec a vzpomínky

Je to už devět let, co Liberec potkal Bragu naposledy. Bylo to v Poháru UEFA (předchůdce Evropské ligy) a Slovan si z Portugalska odvezl debakl 0:4. Pamatují ho jen fanoušci, ale přesto: soupeř budí obrovský respekt. I proto, že v roce 2011 došel až do finále.

"Není to mužstvo zvučného jména, ale je fotbalově vyspělé," varuje Zelenka, rodák z Liberce.

Jeho následovníci budou pod Ještědem bojovat o neprohru. Ve společnosti dalších soupeřů ve skupině (Marseille a Groningen) může být každý bod cenný. Co Liberec povzbudí? Jednoznačně poslední výsledky.

"Má formu, tým je v pohodě," připomíná Vízek bilanci Slovanu - v Evropské lize vyhrál všechny čtyři zápasy a na domácí scéně také ještě neprohrál (vyjma úvodního Superpoháru). Kouč Jindřich Trpišovský válí.

Sparta a její obrana

Jestliže je Braga nevyzpytatelná, pak o Asterasu Tripolis to platí dvojnásob. Dnešní soupeř Sparty v řecké lize odehrál tři zápasy s naprosto vyrovnanou bilancí (jedna výhra, jedna prohra, jedna porážka a skóre 3:3).

Ovšem český vicemistr by se neměl ohlížet na protivníka, ale hlavně by měl hrát podle sebe.

Co na to experti? Stačí prý dát víc gólů než Řekové… Ano, Sparta zatím v defenzivě neoslnila. "Její obrana je záhada, dostávají góly a mají tam okýnka," poznamenal Vízek s tím, že pokud chce parta z Letné dál, musí v Asterasu bodovat. "A to by mělo být v jejích silách."

"Ovšem první zápasy ve skupině jsou těžké, soupeři vás mohou překvapit," varuje Zelenka.