Viktoria Plzeň - Slavia Praha 1:0 (0:0)

V brance Slavie se poprvé od listopadu 2012 objevil Martin Berkovec, který minulou sezonu strávil v Bohemians a od podzimu laboroval se zdravotními problémy. A už ve 2. minutě ukázal své kvality, když po závaru ve vápně zneškodnil velkou šanci Procházkovi a Hubníkovi zabránil v dorážce.

Tlak domácích pokračoval. V 10. minutě chyboval Fialka a Mahmutovič šel sám na Berkovce, ale gólman opět zachránil svůj tým. Krátce na to byl překonán: Mahmutovič tečoval centr Koláře a míč skončil na tyči. A do třetice šance: Mahmutovič dostal balon do sítě, leč rozhodčí neuznal kvůli ofsajdu.

"V úvodu jsme zahodili minimálně tři góly. Když se to nepovedlo, tak jsme museli dobývat hluboký blok," podotkl domácí kouč Miroslav Koubek.

Ano, Slavia se neostýchala odkopávat míče. Kombinace? Skoro žádná. Po většinu utkání se jen bránila a když to její hráče napadlo, zkusili brejk.

Do nadějnějších pozic se dostával zejména Vukadinovič, nicméně obrana Plzně vždy stačila nebezpečí zažehnat. Víc fotbalových akcí se dělo na straně druhé. Třeba když se hezky uvolnil Vaněk, jeho střelu z 18 metrů však Berkovec vyrazil.

Krátce po změně stran se radoval Mahmutovič, ale jeho gól znovu neplatil kvůli ofsajdu, stejně jako na druhé straně trefa Zmrhala. Mahmutovič smolné vystoupení zakončil hlavičkou z malého vápna nad. Následně ho na poslední půlhodinu nahradil Holenda.

Slavia nepotvrzovala, že na jaře patří k nejproduktivnějším týmům, a nadále se soustředila na udržení čistého konta. O to se ale staral hlavně brankář Berkovec, který nejprve zneškodnil Vaňkovu tvrdou střelu a vzápětí vynikajícím zákrokem vytáhl z pod břevna Vaňkovu hlavičku.

V 72. minutě už Berkovec kapituloval. Limberský poslal přihrávku za obranu a Holenda se hlavou trefil k tyči. Byl to v české lize jeho první gól od roku 2009.

"Metodika proti zaparkovaným autobusům je vytáhnout jiný typ útočníka. Je dobře, že máme takto různé typy útočníků," vysvětlil spokojený plzeňský trenér.

Ani inkasovaný gól nedonutil Slavii k větší ofenzivní snaze, a tak poprvé na jaře vyšla gólově naprázdno. Neprosadil se ani nejlepší ligový střelec Milan Škoda, který si přitom právě v tomto utkání měl říct o pozvánku do reprezentace.

"Zasloužené vítězství," řekl Koubek. A jeho protějšek souhlasil. "Ano, domácí vyhráli zaslouženě," řekl Miroslav Beránek.

Tématem číslo dvě byl výkon Berkovce. "Rozchytali jsme ho, dostali jsme ho do pohody a transu, to byla pro nás komplikace," konstatoval Koubek, sám bývalý brankář. Byl to snad jediný hráč hostů, který nezklamal. "K tomu ani není třeba něco dodávat. Byl prostě fantastický," dodal Beránek.

Branka: 72. Holenda. Rozhodčí: Kocourek - Nádvorník, Fišer. ŽK: Hrošovský (Plzeň). Diváci: 11.675.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk, Hrošovský - Petržela (61. Pilař), D. Kolář (90. Hořava), Kovařík - Mahmutovič (60. Holenda). Trenér: M. Koubek.
Slavia: Berkovec - Mikula, Fialka, Bílek, Tamás - Baéz (86. Piták), Deli - V. Vukadinovič (80. Prošek), Kenija (71. Hrubý), Zmrhal - Milan Škoda. Trenér: Beránek.