Do tmy zářil barevný ohňostroj a fotbalovou arénou v plzeňských Štruncových sadech se rozléval dlouhý aplaus. Patřil domácím hrdinům, kteří zase čarovali. V tu chvíli jako by vlastně bylo jedno, že cesta pohárovou Evropou skončila, protože jak řekl Deníku televizní expert Luděk Zelenka: „Teprve budoucnost pořádně docení, co Plzeň dokázala."

Po porážce 1:4 v prvním osmifinále Evropské ligy byli čeští šampioni na odpis. V prvním plánu určitě i vás napadlo, že manko je příliš vysoké na to, aby se dalo vymazat. „Jenže právě tohle možná Plzeňákům nakonec pomohlo," míní Zelenka. „Šli do odvety s čistou hlavou a moc mě překvapili."

Nejen jeho. Plzeň vyhrála 2:1, a ačkoliv to podle výsledku nevypadá, málem dotáhla partii do prodloužení. Stačilo proměnit dvě z několika tutovek včetně Teclovy penalty. Stačilo, aby lyonský brankář Lopes neměl svůj den.

Nic z toho se ale nesplnilo a Plzeň podruhé za sebou skončila v osmifinále Evropské ligy, mezi šestnácti nejlepšími. „Nečekal jsem, že kluci budou tak dobří směrem dopředu. A samozřejmě jim pomohlo i to, že se vyvarovali chyb v defenzivě," řekl Zelenka.

Bez Horvátha se vybičovali k většímu výkonu

A teď kruciální otázka: Prospěla Plzni absence kapitána Horvátha, jehož trenér Uhrin posadil na lavičku? Definitivní odpověď vám nedá nikdo na světě, přesto se to podle všeho jeví jako dobrý tah. Plzeňským najednou chyběl „centrální mozek", víc spoléhali jeden na druhého. I proto v odvetě s Lyonem nikdo výrazně nevyčníval, Viktoria si dokráčela pro vítězství jako tým.

Na druhou stranu týmu přirozeně občas chyběla Horváthova originální myšlenka, moment překvapení, mazaná přihrávka na třicet nebo klidně padesát metrů. Brzy 39letý veterán se v ligovém finále ještě bude hodit.

„Osobně se mi to těžko hodnotí, protože mám pro Pavla slabost," nadechl se Zelenka. „Ale fakt je, že se hráči bez něj mohli přinutit k většímu výkonu. Obvykle to bývá takhle: Dám Horvimu míč a on už něco vymyslí. Plzeň má ale i jiné borce do tahu Koláře, Tecla, Ďuriše…"

Stejný styl proti Slovácku i proti Lyonu

A ještě jednou Zelenka: „Překvapilo mě, že trenér svoje rozhodnutí nezdůvodnil. Proč nechal Pavla sedět? Mám pocit, že vycházel ze druhé půle v Lyonu, kdy se hrálo nahoru dolů, což není Horváthův styl. On je dobrý spíš do tlaku, když máte soupeře přišpendleného na jeho polovině."

Mladému Hrošovskému záskok za klubovou ikonu vyšel, asistoval u vyrovnávacího gólu. „Dařilo se mu, ale hodně mu pomohli spoluhráči. Nebyl to on, kdo by měl rozhodnout zápas," všiml si Zelenka.

Putování Evropou v půvabném jarním dni skončilo, zbudou už jen sladké vzpomínky. Na druhý postup do Ligy mistrů během tří let. Na sváteční mače s Bayernem či Manchesterem City. Na velká vítězství (dvakrát 2:1) s CSKA Moskva a v Doněcku.

„Víte, co je na Plzni nejhezčí? Že hraje stejným stylem proti Slovácku i proti Lyonu, což nebývá úplná samozřejmost," pravil Zelenka, bývalý útočník Slavie či Jablonce. „Z dob, kdy jsem hrával, si vybavuju, že v lize jsme si věřili, zatímco z pohárů jsme měli větší respekt. Tohle na dnešní Plzni nevidíte."

17 bodů do koeficientu a 336 milionů korun

I proto se v pohárech dostala na tahle čísla: 17 bodů do českého pohárového koeficientu a 336 milionů korun vydělaných na prémiích.

Co přijde teď? „Všechno nasvědčuje tomu, že to v Plzni dál půjde dobrým směrem. Zázemí má perfektní a teď záleží na tom, jak se jí povedou posily. Zatím se ale skoro vždycky trefili."

Pokud se trefí znovu, možná a teď přivřete oči a zasněte, se budou fanoušci třetí rok po sobě hltat dva české kluby v jarní fázi pohárů.

Zelenkův pohled? „Rozhodně to není utopie. Ale třeba u Sparty, která teď hraje jen ligu, bude hodně záležet na tom, jak se vyrovná s rytmem zápasů sobota středa sobota."

Odpověď přijde v červenci.

Doprovázeli Plzeň v Evropě:
SPARTA. Trapas. Ačkoliv se to po losu zdálo jako sci-fi, sparťané vypadli hned po prvním dvojzápase s podprůměrným švédským Häckenem, který ani jednou neporazili. Krach je ale nakopl k parádní ligové jízdě. Po 20 kolech vedou o deset bodů a pádí za titulem.

JABLONEC. Překvapení. Návrat do Evropy se povedl: Seveřané přešli po dvou výhrách přes norský Strömsgodset a pak je podle předpokladů vyřadil Betis Sevilla. Škoda, Jablonec nezvládl domácí zápas (1:2), když zahodil několik tutovek.

LIBEREC. Pohádka! Slovan začal ostudnou porážkou v Rize, potom však přepisoval vlastní historii. Zlomil Curych, senzačně i Udine a po sedmi letech si zahrál ve skupině Evropské ligy. Ani to ale nebyla konečná, Liberec proklouzl do jarní fáze. K postupu přes Alkmaar chyběl jediný gól…

MARTIN MLS