Když v předposledním kole vyhráli svěřenci trenéra Hynka na hřišti tehdy druhého Zlína, vypadalo to, že přece jen neskončí podzim tak špatně, ale hned poté přišla na závěr podzimu smolná domácí prohra se Slováckem a první polovinu soutěže nejde na Julisce hodnotit jinak než negativně.

„Zápasů, které jsme nedotáhli do vítězného konce, bylo až moc," shodují se v dvojrozhovoru trenér Jaroslav Hynek s brankářem Filipem Radou.

Zápas se Slováckem byl hodně hořkou tečkou za celým podzimem, že?
Hynek: Pořád to v nás ještě je. Když už jsme ustáli ty zápasy, kdy jsme podali dobrý výkon, ale nevyhráli, a pak zvládli zápas ve Zlíně, tak jsme věřili, že se na Slovácko připravíme dobře. Vše nasvědčovalo tomu, že to zvládneme a ještě v 80. minutě bych nevěřil, že ten zápas prohrajeme. Nicméně stalo se, je to hořké.
Rada: Bylo to vyvrcholení celého půlroku. Takových zápasů jsme bohužel odehráli až moc. Tímhle to vyvrcholilo a sečetlo to celý podzim.

Duklu za hru chválí soupeři i novináři, že hrajete nejhezčí fotbal za poslední sezony, ale k bodům to nevede. Čím to?
Hynek: Nastala spousta změn. Dotahování ztráty je nejnáročnější faktor celého toho zápasu. Máme hráče, kteří jsou emotivní a musíme zapracovat na mentální stránce, aby šly ty emoce správným směrem.
Rada: Je to pravda. Co se psalo nebo hodnotili trenéři z ostatních mančaftů, tak všichni říkali, že jsme kombinačně jedno z nejsilnějších mužstev, ale góly nepřicházely a na to jsme dopláceli. Kvalita hry byla nadstandardní, ale hraje se na góly a body a to se nám nedařilo. Proto máme tak málo bodů, 16, což je nejmíň za tu dobu, co jsme v lize. Kdybychom Slovácko porazili, hodnotilo by se to úplně jinak. Všichni si to uvědomujeme, máme z toho špatný pocit.

TAKÉ ČTĚTE: Bílek: Zachránit pro Jihlavu první ligu je obrovská výzva. Chuť mám

Po výhře ve Zlíně je ta prohra ještě krutější…
Rada: Díky tomu je ta výhra ve Zlíně vlastně zbytečná. Body z venku se musí potvrdit doma a to jsme neudělali, vyšlo to naprázdno.

Trenére, poté, co jste nastoupil, se vám bodově dařilo, ale pak přišla ta dlouhá série bez výhry. Co se zlomilo?
Hynek: Pokud hráči cítí změnu trenéra pozitivně, tak několik nejbližších týdnů se dobře pracuje, protože hráči jsou maximálně nastartovaní a otevření. Chytili to dobře, pozitivně prospěly i postové změny, byly jsme produktivní. To nám pomohlo, ale za nějaké tři týdny začnete pracovat hlouběji a pak to třeba nějakou dobu trvá, než si na to hráči zvyknou a nastaví si automatismy. Tím si vysvětluju ten výpadek.

Dá se vybrat jeden zápas, který byl pro vás osobně nejpovedenější a naopak ten nejhorší?
Hynek: Podle statistického hlediska byl pro nás nejhorší ten zápas ve Zlíně. (směje se) Propojilo se ale hodně věcí a vyhráli jsme ho. Nejhorší zápas jsme zahráli v Příbrami. Tam jsme nebyli schopní v posledních dvaceti minutách na nic zareagovat, na rozdíl od jiných zápasů.
Rada: Nejhorší určitě ten- hle poslední. Byl to nejslabší výkon.

Jaroslav Hynek převzal na Julisce trenérské žezlo po Jaroslavu Šilhavém.Zdroj: www.fkdukla.cz

A nejlepší?
Hynek: Vybral bych dva. Z pohledu rozdání si to na férovku to byl zápas s Libercem, kdy se létalo nahoru dolu s šancemi na obou stranách. A pak zápas s Brnem, kdy jsme vedli, skoro ho ztratili, ale nakonec to otočili a vyhráli.
Rada: Po pěti kolech jsme měli pět bodů a pak hráli dvakrát doma, kdy jsme udělali šest bodů. To bych vyzdvihl, hráli jsme dobře a dali osm gólů. Pak byl útlum, nevyhrávali jsme venku, takže zápas ve Zlíně bych také zmínil. Dali jsme gól a pak hráli dobře v defenzivě. Takže tento a domácí dvojzápas Brno s Bohemkou.

Co vás nejvíce překvapilo na průběhu podzimní ligy?
Hynek: Určitě mě překvapilo postavení Liberce. Měli ale ohromně úzký kádr a vyústilo to v tohle, díky náročnému programu. Kdybych nad tím tolik nepřemýšlel, tak bych řekl právě Liberec, ale vím, jaké to tam bylo. Pro mě je to první sezona v lize, předtím jsem byl jako pozorovatel.
Rada: Překvapil Zlín, i když nezvládl poslední dva domácí zápasy. Po čtrnácti kolech byli zachránění, ale je to zasloužené překvapení, hráli svůj fotbal a vycházelo jim to. A dál asi Slavia. V pátém kole měnila trenéra a od té doby neprohráli. Nečekal jsem, že skončí dru-zí a budou hrát až takhle dobře.

Jak na tuhle nečekanou změnu po pátém kole kabina reagovala?
Rada: Často se to neděje, že by přišel nový trenér a po pátém kole by šel v české lize jinam. Byl jsem překvapený, ale je to fotbal. Trenéra chápu, nabídka Slavie se neodmítá, je to jeden z našich top klubů.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ne, fotbalová liga (až na výjimky) nenudila. Co na podzim nabídla?

Trenére, za sebou máte první půlrok v pozici trenéra A týmu. Je to výhoda, že jste nový a „nezaháčkovaný" v tom prostředí?
Hynek: Vůči všem trenérům mám veliký respekt. Možná si ani nezasloužím jim tykat a oslovuju je „trenére". Za ty tři měsíce jsem tým poznal úplně jinak a zjistil, že ho vůbec neznám. Že jediné, co znám, je to, jak chce Dukla hrát. Věděl jsem, na čem zapracovat, ale najednou jsem viděl, že hráči musí být na některé věci připraveni daleko víc. Museli jsme je přesvědčit, aby všem novým podnětům věřili a semkli se, abychom do budoucna udělali silný tým.

Jaký je zimní program?
Hynek: Kluci dostali individuální plány. Nastavili jsme si cestu, kterou je potřeba jít, aby se kluci udržovali a přišli připravení. Byla by ztráta času, kdybychom první týden přípravy museli probouzet medvědy. Ten čas musíme maximálně využít. Volno budou mít kluci zhruba 23 dnů, něco mají doporučeného, něco povinného.
Rada: Kondiční trenér nám rozdal plány, které bychom měli plnit, a 3. ledna začneme kondičními testy. Pak se najede na normální přípravu.

Dříve hlídal trenér každé kilo, jaké je to dnes? Hráči jsou profesionálové, nemohou si dovolit přijít bez fyzičky s pěti kily navíc…
Rada: Každý kondiční trenér na to kouká jinak. Nám řekl, co po nás chce a s jakou váhou bychom měli přijít. Není to přísně brané, ale hráč by se o sebe měl postarat, aby nemusel v přípravě jenom běhat, když už ostatní hrají na hřišti s balonem.

Tento rok chybí Dukla v Tipsport lize. Proč?
Hynek: Letos hrát nebudeme, máme to už připravené. Prvních 14 dnů chceme hrát bez zápasů se soupeři, chceme hrát jen mezi sebou, abychom pracovali koncentrovaně bez dalších vlivů. Musíme udělat základní krok ke stavbě hry a zkvalitnění jednotlivých fází. Budou nějaké změny v kádru, tak podle toho, jací hráči přijdou, chceme udělat přípravu přesně na míru toho týmu. Sejdeme se 3. ledna, 14 dnů přípravy a pak začnou přípravné zápasy. Začneme s Vlašimí, pak jedeme do Berlína, máme dvojzápas se Žižkovem a na soustředění v Turecku budeme mít tři kvalitní soupeře. Chceme si zkoušet hráče podle našeho systému, Tipsport liga je oficiálním turnajem a nebylo by to v jejím rámci férové.

TAKÉ ČTĚTE: Odejde Zbrojovce největší hvězda? Snajpr Škoda je v kurzu!