Hloušek o víkendu kývl a stal se osmým českým hráčem v polské Ekstraklase. Co na ní krajany tak láká?

Důvodů je víc, začít se dá třeba u trenéra Radoslava Látala: „Polský fotbal zažívá rozmach. Je fajn být u toho."

Látal na podzim zažehl revoluci: provinční Gliwice po polovině sezony senzačně vedou ligu. „Je to totéž, jako kdyby v Česku bylo první třeba Brno," říkal nedávno záložník Kamil Vacek.

Když ho Látal do slezského města, kde vypukla druhá světová válka, v létě vábil, Vacek nejdřív pochyboval: „Polsko? Gliwice? Trenére, nebudeme se plácat na dně tabulky?"

Teď už Vacek ví, že Gliwice jsou pro něj bingo. Pokud bude zářit i na jaře, můžou k němu přiletět další pozvánky do reprezentace a šance nahradit kapitána Tomáše Rosického, jenž už zase marodí.

Ale zpátky do Polska. Do země, která má hlad po fotbale. Poslechněte si Vackovo vyprávění: „Na podzim jsme přijeli do Białystoku, což je město u hranic s Běloruskem. Přišlo skoro 10 tisíc lidí!"

Zdravá ekonomika

V minulé sezoně polskou ligu hltaly dohromady skoro dva miliony fanoušků, víc než v Česku, Rakousku, Maďarsku a na Slovensku. Nedivte se, od Eura 2012 v Polsku stojí moderní stadiony, kam je hřích nechodit. „Není to jen o první lize. Kousek od Gliwic leží město Tychy, kde se hraje třetí liga. Je tam krásná prosklená aréna, odkud se vám nechce odejít," líčí Látal.

Kromě oddaných fanoušků polský fotbal stojí na zdravé ekonomice, finanční sílu mají i nejslabší kluby. Průměrný plat činí zhruba 10 tisíc eur měsíčně, což je víc než v Česku.

Dobře zhodnocená jsou třeba televizní práva: polskou ligu vysílá mimo jiné placená stanice Canal+, kde se dá sledovat též francouzská či italská liga. Vybraná společnost, viďte?

Čechy do Polska táhne blízkost domova (Látal to má z domovské Olomouce do Gliwic hodinu a půl po dálnici) i srozumitelná řeč. Čeština a polština jsou si blízké, stačí jen vychytat jemné nuance: například „szukać" znamená „hledat".

Vzrušující model

Být triumfatorem, tedy mistrem, není v Polsku jen tak. Po 30 kolech se tabulka přepůlí s tím, že prvních osm týmů si to rozdá o titul a druhých osm hraje o záchranu.

Tenhle model vzrušuje možná i Adama Hlouška, jehož v utrápeném Stuttgartu přestalo bavit vysedávání mezi náhradníky. „Zato v Polsku si zahraju o titul."

Štace v Legii může pro univerzála Hlouška znamenat ještě jeden bonus: návrat do reprezentace, kterou v létě čeká Euro.

„Nejdřív musím trenérovi v Legii dokázat, že mám na to, abych pravidelně hrál. Teprve pak můžu myslet na nároďák," pravil Hloušek poté, co podepsal smlouvu na tři a půl roku. Bude i pro něj Polsko zemí zázraků?

MARTIN MLS