Ostatně mistr fotbalové ligy údajně do Olomouce poslal jako náhradu částku větší než patnáct milionů korun.

„Potřeboval jsem odejít do lepšího klubu," prohlásil včera po podpisu smlouvy 25letý záložník. Na Hané vyrostl, teď se stěhuje.

Přemýšlel jste dlouho o nabídce Viktorie?

O tom jsem nemusel dlouho přemýšlet. Klub o mě stál dlouhodobě. A mě láká spolupráce s Pavlem Vrbou i množstvím fotbalových osobností v kabině. Velkým plusem pak je nádherný stadion a výjimečná divácká kulisa, která se stala v posledních letech v Plzni pravidlem.

A jakou roli ve vašem rozhodování sehrála skutečnost, že si v Plzni můžete zahrát evropské poháry a třeba i Ligu mistrů?

Podívat se s Viktorií do Ligy mistrů, to bylo pro mne samozřejmě velkým lákadlem.

Radil jste se o přestupu do Plzně s někým z rodiny?

Samozřejmě s manželkou (Hořava se oženil v sobotu, pozn. red.). I pro ni bude stěhování do Plzně změna, v Olomouci má zázemí, kamarádky, ale doufám, že si zvykne. Ona sama můj přestup do Plzně uvítala.

A už jste si na západě Čech vybral bydlení?

Zatím ještě ne, jsem tu chvíli a bydlím na hotelu. Teď máme dvoufázové tréninky, neměl jsem na to zatím čas. Brzy se ale po něčem poohlédnu.

Berete přestup do Viktorie jako příležitost posunout se v kariéře dál?

Je to tak. V Olomouci jsem byl už deset let a pokud jsem se chtěl dál rozvíjet, potřeboval jsem přestoupit do lepšího klubu. A tím Plzeň rozhodně je, je to nejlepší mužstvo u nás. V týmu Viktorie je spousta reprezentantů a v takovém mužstvu se určitě mohu dál zlepšovat.

V minulosti se v souvislosti s vámi hovořilo i o zájmu Sparty. Uměl byste si představit angažmá na Letné?

Ne. Jsem z Moravy a tam Spartu nemáme příliš v oblibě. Plzeň pro mě byla jasná volba.

V kádru mistra je ve středové řadě obrovská konkurence. Nebojíte se toho, že se v mužstvu nabitém reprezentanty neprosadíte?

To je pravda, konkurence ve Viktorce je obrovská, ale nikdy nevíte, co se ve fotbalovém životě může stát.

Myslíte tedy, že někdo v létě odejde?

Plzeň mě chtěla, takže si myslím, že šanci dostanu. A potom už to bude na mně.

Plzeň se o vás ucházela několik let. Nebál jste se, že se přestup v létě znovu neuskuteční?

Ani ne. V Olomouci už nastal čas, kdy si uvědomili, že čas běží a že mám už pětadvacet let. Navíc do ligového týmu přicházejí šikovní fotbalisté z dorostu a oni jim chtějí dávat příležitost.

Ve Viktorii jste vyfasoval dres se sedmičkou na zádech. Je to vaše oblíbené číslo?

Je, odmalička. V Olomouci ji měl Míša Ordoš, tak jsem si vzal dres se sedmnáctkou. V Plzni byla sedmička volná, jsem rád, že ji mám (usměje se).