Dnes večer bude mít Vrba pokus číslo 4, fotbalové reprezentaci začne nová sezona přátelákem se Spojenými státy. Je to poslední test před ostrým začátkem kvalifikace o Euro.

„První půlrok jsme měli na to, abychom se poznali, zatímco teď už budou důležité výsledky," říká Vrba. Doba zkoušení končí, příští úterý se proti Nizozemsku začne hrát o vstupenku na mistrovství Evropy.

Logicky znějí slova záložníka Petra Jiráčka: „Bylo by fajn nakopnout se vítězstvím. Nabrat sebevědomí a dokázat si, že to jde. Proč bychom si měli do kvalifikace nést zbytečné komplexy?"

Trénink a autogramiáda

Češi je zatím nemají. Včera večer si dali na Letné otevřený trénink, který volně přešel v autogramiádu pro fanoušky. „Hodně štěstí, držíme vám palce," slyšeli hráči.

Budou to potřebovat. Borci z tuzemské ligy tápali v pohárech (zůstala pouze Sparta), krajánci vysedávají na lavičce. Pravidelně hraje jen záložník Darida a náhradní gólman Vaclík.

„Říkal jsem trenérovi, že záleží na něm, jestli povolá jen kluky, kteří hrají," prozradil brankář Petr Čech, jenž je po deseti letech v Chelsea dvojka za belgickou kometou Courtoisem.

Vrbova odpověď? „Na to rovnou zapomeň, Petře. Počítám s tebou."

Chmury? Vůbec ne

Nehraje ani kapitán Rosický v Arsenalu. „Mrzí mě, že jsem zatím nedostal pořádně čuchnout. Nemám žádný problém, bude jen na trenérovi, jak mě bude chtít využít," řekl Tomáš Rosický a pak se usmál: „Třeba ještě bude rád, že mě může po poločase vystřídat."

No vida, i před zápasem s Amerikou může dojít na kanadské žertíky. Chmury neuvidíte ani na Vrbovi, jenž menší praxi některých hráčů bere jako výhodu. „Aspoň je nemusíme šetřit, jsou odpočatí. Jsem zvědavý, jak budou vypadat."

A jak budou vypadat Američané? Jinak než na letošním mistrovství světa, kde dokráčeli do osmifinále. Do Prahy dorazilo jen devět „Brazilců", zbytek jsou hladoví mladíci, kteří se budou chtít poprat o místo.

„Mohla by to být dobrá prověrka," pravil Vrba. Dočká se první výhry?

MARTIN MLS

Infografika k přípravě Česko - USA