"Byl to pro mě emocionální šok, když nás los dal dohromady. Těmto dvěma klubům patří posledních 25 let mého života. Bude to pro mě neobvyklá věc," připustil Wenger, který Monako vedl v letech 1987 až 1994.

"Není však čas na to být sentimentální. Hlavní je postup Arsenalu," dodal.

Kanonýry čeká těžký úkol, jelikož ruským boháčem dotované Monako má jednu z nejlepších obran v Evropě. V základní skupině dostalo jediný gól v šesti zápasech, navíc v posledních 12 soutěžních zápasech inkasovalo jen dvakrát.

Jedinou komplikací pro hosty je zranění Ricarda Carvalha, stoper asi nenastoupí.

"Víme, že Monako má dobrou defenzivu, kterou nezlomily ani silné týmy. Bude to těžké, ale chceme konečně postoupit," mínil Wenger. "Každý nás bere jako outsidera. My ovšem chceme dokázat, že ne vždy postoupí favorit," dodal Jardim.

Na rozebírání defenzivy Monaka by se mohl podílet i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, který by díky svým zkušenostem a kreativitě mohl dostat od Wengera šanci. Zvláště když záložníci Ramsey a Arteta nebudou k dispozici kvůli zranění.

Leverkusen vyzve Atlético pod dozorem Královce

Ve druhém středečním osmifinále na sebe narazí Leverkusen s loňským finalistou Atléticem Madrid.

I španělský celek se v Lize mistrů pyšní velmi dobrou defenzivou, neinkasoval už 467 minut. Navíc z posledních 19 utkání v LM prohrál jen v loňském finále s Realem Madrid a v úvodním duelu této sezony s Olympiakosem Pireus.

To Leverkusen se v novém roce trápí, vyhrál jediné z posledních šesti utkání. Proti Atléticu se však chce pokusit projít do čtvrtfinále poprvé od roku 2002, kdy dokráčel až do finále LM.

"Teď se jim sice nedaří, ale musíme k nim přistoupit s plným respektem, protože je to nebezpečný tým. Jejich silnou zbraní je týmový výkon podobně jako u nás. Nemůžeme je podcenit. Už jen proto, že je to tým z bundesligy," upozornil brankář Atlética Miguel Moya.

V tomto duelu budou mít Češi na trávníku hned několik zástupců. Utkání totiž řídí čeští rozhodčí v čele s Pavlem Královcem.

Úlohu budou mít o to těžší, že na jejich výkon bude dohlížet přímo na stadionu šéf komise rozhodčích UEFA Pierluigi Collina.