Trápí ho zraněné a operované rameno. „Momentálně ve Zbrojovce skončil, protože jeho zdravotní stav neumožňuje, aby trénoval naplno," sdělil brněnský trenér Svatopluk Habanec.

Fenina, který rok fotbal nehrál, zná z angažmá v Teplicích a v listopadu se dohodli, že ho Zbrojovka vezme na zkoušku. Stanovili si čtyři postupné kroky, kterými musel projít.

Také čtěte: Rebel Fenin ve Zbrojovce končí. Podle Habance kvůli zdravotnímu stavu

Jenže zvládl pouze první, když se v závěru podzimu stal lídrem brněnské juniorky na hřišti i v kabině. V lednu se měl zapojit do zimní přípravy prvního týmu. „Půl roku jsem trénoval, podřídil jsem tomu všechno, měl jsem chuť, ale nemám uzdravené rameno. Rozhodl jsem se, abych byl férový vůči trenérovi a Brnu, že potřebuji ještě nějaký čas a stáhnu se. Není to nic špatného, ale nechtěl jsem být přítěž. Necítím se na to, abych šel stoprocentně do soubojů, takže to nemá smysl. Ještě potřebuji třeba dva, tři týdny a uvidíme, jak se to vyvine," řekl Deníku Fenin.

Překvapilo ho, když se dočetl, že brněnský klub už s pokračováním jeho anabáze nepočítá. „Podle mě je to zbytečně zveličené. Přišel jsem za trenérem, že nejsem schopný dělat další fázi, kterou jsme si naplánovali. Určitě nekončím s fotbalem, jen se návrat musí malinko oddálit. Strašně rád bych pokračoval, ale záleží na Zbrojovce," poznamenal bývalý český reprezentant.

Feninův pádPo zisku stříbra na mistrovství světa do dvaceti let v Kanadě z roku 2007 přestoupil za 120 milionů korun z Teplic do bundesligového Frankfurtu a v premiéře vstřelil hattrick. Jenže jeho kariéra postupně vadla i vinou zranění a osobních problémů, zápasil s alkoholem i depresemi, v Německu vypadl po aplikaci léků z okna. Postupně prošel Chotěbuzí, Slavií, Teplicemi, třetiligovým francouzským Istres a před rokem vypověděl smlouvu v třetiligovém německém klubu Chemnitzer. Od té doby nemá angažmá. Zbrojovka jej zkoušela od listopadu.

Fenin by měl Zbrojovce co dát

Jenže brněnský klub nehodlá otálet, zda se Feninovo rameno umoudří. „Měli jsme jednoznačně dané, že projde určitými fázemi. Řekl mi férově, že nebude uhýbat ze soubojů a dělat něco napůl. Není mrzák, operované rameno se mu však ozvalo. Nechci ho tady dál držet v karanténě s tím, že za měsíc uvidíme, zda na tom bude líp. Prostě opouští Brno. Nikdy neříkej nikdy, ale naše mise se momentálně přerušila," doplnil kouč.

Pokud by Fenin oživil svou kariéru, představoval by pro Zbrojovku pro jaro terno. Jenže se to neděje… „Tenhle hráč nezapomene fotbal, viděli jsme v pasážích tréninků, že by nám měl co dodat. Je to škoda," litoval Habanec.

Bez Fenina ve středu fotbalisté Zbrojovky nastoupí k druhému utkání skupiny C v zimní Tipsport lize. Na umělé trávě Vysokého učení technického Pod Palackého vrchem přivítají hodinu po poledni druholigové Znojmo před kamerami ČT sport. „Nastoupí A mužstvo, ne tým mixovaný s juniorkou. Do pátku možná překvapíme novým jménem," pronesl Habanec. Slovenský obránce Filip Lukšík na testech neuspěl.

Znojmo zkouší brankáře Martina Štěpanovského či odchovance Zbrojovky Denise Frimmela. „Denis se jeví v dobrém světle, ještě týden zůstane," uvedl znojemský kouč Radim Kučera.

Čtěte také: Z kraťasů do zimních bund. Sparta zbrojí na EL. Kadlec: Budeme připraveni