Nepolapitelný Cristiano Ronaldo v baráži o postup na MS omráčil Švédsko i jeho ústřední postavu Zlatana Ibrahimovice, jehož dvě trefy už Ronaldovu euforii nemohly přebít. Ronaldo tak může spřádat velké plány před cestou na svůj třetí světový šampionát.

"Jen jsem dělal svoji práci. A šlo mi to tak, jako v poslední době," prohlásil Ronaldo po úterní barážové odvetě ve Stockholmu. Pokud škarohlídové tvrdili, že Ronaldovy výkony v národním týmu nedosahují jeho galapředstavení z Realu Madrid, ofenzivní hvězda ve dvojzápase proti Švédům všechny pochybnosti rozmetala. "Všichni společně jsme to dokázali, Brazílie na nás čeká," vzkázal Ronaldo těsně po odvetě na twitteru.

Ronaldo už v prvním zápase zařídil Portugalsku nejtěsnější výhru 1:0, ale v odvetě doslova explodoval. "Věděl jsem, že Portugalsko mě v těchto zápasech potřebuje. A já jsem ukázal, že jsem tady," podotkl fotbalista, který se po hattricku se 47 vstřelenými góly v reprezentaci dotáhl na nejlepšího kanonýra historie Pedra Pauletu.

Ale při Ronaldově formě je jen otázka času, kdy se rodák z Madeiry osamostatní v čele. "Když dá někdo hattrick v zápase takového kalibru, přirozeně má obrovský vliv," chválil Ronaldův přínos po zápase na švédské půdě kouč Portugalců Paulo Bento.

Bitva dvou kanonýrů

Tento duel byl nejžhavější barážovou bitvou i kvůli vzájemnému souboji Ronalda a Ibrahimovice. Portugalsko - Švédsko 4:2, Ronaldo - Ibrahimovic 4:2; bilance z dvojzápasu je výmluvná. Přestože Ibrahimovic v úterý trefami vdechl svému Švédsku naději, Ronaldo nakonec plány Seveřanů stejně rozcupoval a předčil svého rivala, který si také mohl dělat naděje na zisk Zlatého míče.

Přitom Ibrahimovic se činil; v 72. minutě precizní trefou z trestného kopu zvýšil na 2:1 a Švédové byli jediný gól od postupu. Padesát tisícovek fanoušků na stadionu Rasunda doufalo v ještě jednu branku, která by Zlatana a spol. posunula do Brazílie. Ronaldo ale dvěma trefami naděje utnul.

Třetí gól Ronalda ocenil i samotný Ibrahimovic

I když je Ibrahimovic leckdy považován za arogantní hvězdu, třetí trefě Ronalda ve Stockholmu sám zatleskal, byť měl už hlavu sklopenou a tušil, že šampionát je fuč. "Pustili jsme Švédsko do hry. Ale v tom je fotbal krásný, nikdy nevíte, kdo vyhraje," přemítal Ronaldo. "Porážka teď hodně bolí," reagoval zklamaný kouč domácích Erik Hamrén.

Ronaldo jako by letos neměl žádný limit. Od ledna v soutěžních zápasech nasázel sám 66 branek. V posledních 19 utkáních se prosadil v 31 případech a také v baráži byl k neudržení. Na šampionátu v Brazílii může doufat i v první velký úspěch s reprezentací. Naopak dvaatřicetiletý Ibrahimovic se zřejmě může rozloučit s tím, že by kariéru vyšperkoval i vstřeleným gólem na mistrovství světa, o což se marně pokoušel v letech 2002 a 2006.

Ronaldo a jeho hattrick proti Švédsku

Zdroj: Youtube