Dvaatřicetiletý Ronaldo, který je spolu s Argentincem Lionelem Messim největší fotbalovou hvězdou uplynulé dekády, nastupuje za portugalskou reprezentaci od roku 2003, tedy od svých osmnácti let. Dosud nasbíral 137 startů, což je národní rekord. V posledních čtyřech zápasech nastřílel devět branek a rychle tak poskočil mezi nejlepší reprezentační střelce historie. V elitní patnáctce je jediným aktivním hráčem.

Čtěte také: Jarolím o sestavě na trpaslíka: Jankto? Řekl si o místo, do utkání nastoupí

Rekordmanem je Íránec Ali Daeí, který v letech 1993 až 2006 dal 109 reprezentačních branek. Druhé místo patří legendárnímu Maďarovi Ferenci Puskásovi s 84 trefeami. Na legendárního Brazilce Pelého ztrácí Ronaldo už jen sedm zásahů.

Většina nejlepších střelců hrála buď v ofenzivně laděných 50. a 60. letech minulého století, či pocházejí z Asie a Afriky, kde jsou méně obtížní soupeři. S výkonem Ronalda je srovnatelný zejména zápis Němce Miroslava Kloseho, který do roku 2014 odehrál za reprezentaci stejně jako Portugalec 137 zápasů a vstřelil v nich o gól více. Oba jsou také jedinými Evropany s alespoň 100 starty a 70 góly.

Ze stále aktivních hráčů má k pokoření sedmdesátigólové hranice neblíže Ronaldův rival Messi, který za Argentinu zatím dal 58 gólů ve 117 zápasech. Američan Clint Dempsey má 55 zásahů a Angličan Wayne Rooney 53. Z českých hráčů byl nejblíže Jan Koller, který vstřelil 55 reprezentačních branek.

Nepřehlédněte: Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

Přehled nejlepších reprezentačních střelců ve fotbalové historii:

Nejlepší reprezentační střelci v historii.Zdroj: ČTK