Výkon v nedělním utkání však označil za nejlepší vystoupení pod trenérem Pavlem Vrbou.

"Máme plný počet bodů, určitě se to blíží podzimu snů," řekl Rosický. "Ale byla by chyba cokoliv propočítávat, protože zápasů je hodně a ještě to hodně zamotají Holanďané," dodal v narážce na to, že na postup by českému celku mohlo teoreticky stačit i 18 bodů.

"A to je právě to - na dosah je to jen teoreticky, takže i když porazíme Kazachy a Lotyše, tak to nemusí stačit. Ano, je to bez debat skvělý začátek, protože vedeme a máme výhodu, ale musíme pokračovat dál a koncentrovat se na další zápasy," prohlásil.

Stoprocentní bilance

Kromě Čechů mají po čtyřech zápasech stoprocentní bilanci také Slováci a Anglie. "Však taky Jarda Plašil na minulém srazu říkal, že ve finále mistrovství Evropy se potkají Češi a Slováci," usmál se Rosický.

Proti Islandu Češi prohrávali od deváté minuty, ale po brankách Pavla Kadeřábka a vlastním gólu soupeřova brankáře dokázali skóre otočit. "Začátek nahrál jejich obranné hře a byl to velký boj, ale zaslouženě jsme to dokázali otočit. Byl to náš nejlepší výkon pod trenérem Vrbou," uvedl Rosický.

Právě obrat kapitána velmi potěšil. Něco podobného se navíc Čechům povedlo po utkání s Nizozemci už podruhé v kvalifikaci. "Pod trenérem Vrbou jsme takticky vyspělejší. Navíc jsou tady všichni kluci pracovití, a když každý brousí hranici svých možností, můžeme hrát i s technicky lepšími soupeři než jsme my, jako je Turecko a Holandsko," uvedl.

Velký podíl na obratu měl podle Rosického hlavně Plašil, po jehož akci si Islanďané dali druhou branku. "Jsem moc rád, že je zpátky, protože pro mě je to u nás hrozně nedoceněný hráč," řekl záložník Arsenalu. "Před tím tady výborně hrál Lukáš Vácha, ale Jarda je víc do techniky a kombinace. Hodně nám pomohl," dodal Rosický.