fotbalový sudí Pavel Řihák„Již dlouho jsem uvažoval, jak vyjádřit svou nespokojenost s řízením českého fotbalu. Nešlo o žádnou recesi ani sázku, ale jen a pouze o můj soukromý názor. Celá řada lidí v mém okolí s ním zcela souhlasí a různou formou mě podporuje," stojí si za svým činem 33letý Pavel Řihák z Uherského Brodu, civilním povoláním elektromontér, který se fotbalu věnuje od dětství a soudcování 14 let.

Dokonce dva roky patřil na listinu rozhodčích krajských soutěží. „Zatímco mí nejbližší a rodina mi můj čin rozmlouvali, v práci a okolí sklízím za odvahu obdiv," pousmál se sympatický sudí.

Kdy a proč jste se rozhodl touto netradiční formou protestovat?
Já o této formě už uvažoval během podzimu, ale žádný speciální silný okamžik mě k tomu nevedl. Dlouhodobě jsem nespokojen s řízením fotbalu, stejně jako se o tom hovoří ve hnutí, ale málokdo to veřejně dá najevo. A já se pro to rozhodl nyní. O mém rozhodnutí ale opravdu až na mé nejbližší nikdo nevěděl. Na podzim jsem možná o tomto nápadu někde jednou hovořil, ale rozhodně to nebylo u piva.

Co vás tedy k tomuto činu vedlo?
Vadí mi více věcí. Především ryba smrdí od hlavy. Když je pranýřováno, že pan ministr financí Babiš vlastní Agrofert, tak proč tomu tak není v případě předsedy FAČR Pelty, který je vlastníkem klubu v Jablonci. Podobné je to pro změnu v případě pana Berbra, díky jemuž zase Plzeň tlačí rozhodčí. V neposlední řadě mi vadí i zavedení členských poplatků, které zatěžují méně majetné menší kluby z nejnižších soutěží. Hodně mě nadzvedává také plánovaná nová legislativa, kdy zejména v mládeži bude znemožněno právě na nejnižší úrovni hodně využívané hostování a střídavé starty. Je toho ale více.

Nenechal jste se inspirovat fotbalovým klubem ze Zličína, který na protest nenastoupil k úvodnímu jarnímu utkání?
Ne, to je jen shoda okolností, já už tuto myšlenku měl dlouho v sobě. Navíc v případě Zličína mi nevadí, co měli napsáno na tričkách, ale to, že nenastoupili. To je špatně, protestovat se dá různě, ale nesmí se škodit fotbalu.

Zpět k zápasu, věděli o vašem záměru vaši rozhodcovští kolegové v Nivnici?
Vůbec ne, já to bedlivě tajil před hlavním rozhodčím, který by mě s tím nápisem nemusel asi připustit. (úsměv) Když jsem šel na záchod, hodil jsem na sebe ještě jeden dres. Něco podivného u mě odhalil jen hlavní pořadatel, ale to se mi podařilo ututlat. Jinak k utkání jsem z naší kabiny odcházel poslední, zamykal dveře a pak se již jen snažil, aby má záda neviděl kolega hlavní sudí Volek.

Řídil jste zápas po celý čas v tomto dresu? Nemusel jste se v poločase převléknout?
Ano, celý zápas a mám pocit, že to vůbec nezjistil. Po skončení utkání jsem totiž hned spěchal domů, naopak on v klubovně vypisoval na počítači zápis.

Jak dlouho jste pracoval na výrobě tohoto speciálního dresu?
Přestože jsem to plánoval, vše jsem pak musel dělat narychlo, pár dnů před zápasem. Nápis jsem si na nažehlovací papír nechal udělat v tiskárně a pak to už šlo ráz naráz. (úsměv)

Co říkáte na ohlasy okolí a veřejnosti?
Co vzpomínám, při příchodu kolem lavičky hostí byly hned velmi kladné. Přestože utkání bylo hodně sledované, asi pětistovka diváků, na straně za mnou jich bylo paradoxně jen pár. Jinak v poslední době jsem zaznamenal převážně pozitivní reakce, přestože nezvedám na mobilu čísla, které nemám v telefonu. (úsměv) Jinak v práci jsem pro své odhodlání sklidil obdiv.

Kdy přišla nějaká reakce z vedení svazu?
Po zápase ani pár dní poté se dohromady nic nedělo. Dokonce jsem byl nominován na víkendový duel Bánova s Havřicemi. Až ve středu mi přišla od obsazovací komise okresního fotbalového svazu esemeska o mém pozastavení nominací. Jinak nikdo dál to se mnou neřešil. Popravdě jsem s podobnou reakcí počítal, čekal jsem, že se něco stane.

Podle předsedy OFS Mika ale nemáte ještě udělána školení ani testy pro jarní část. Je to pravda?
Ano. Na druhou stranu nechápu, proč jsem byl delegován na první i druhé jarní kolo? Je pravdou, že jsem z pracovních důvodů termín seminářů nestihl a čekal jsem na náhradní termín.

Jaký trest čekáte?
To já vůbec netuším, nedovedu si představit, co bude následovat.

Komise OFS Uherské Hradiště zasedají ve středu. Byl jste už pozván?
Zatím o ničem nevím.

Jak se budete hájit?
Řeknu to, co říkám všem. Za svým osobním názorem si stojím!

Nemáte strach, že budete třeba popotahován za znevážení dobrého jména fotbalu?
Nad tím jsem také uvažoval, to je asi jediný paragraf, co by přicházel v úvahu. Ale já přitom nic špatného neudělal. Jen jsem vyjádřil svůj názor.

Jste připraven i na konec kariéry rozhodčího?
Ano i na to a nejspíše se tak i stane. Vzhledem k tomu, že jsem pískání věnoval docela dlouhou etapu života, 14 let není málo, trochu to asi bude i bolet.

Byl jste na sobotním prvoligovém zápase Zlína s Plzní? Co říkáte na výkon sudího Patáka?
Viděl jsem to v televizi, na adresu svých kolegů se ale nevyjadřuji.

Komise bude rozhodovat ve středu

Uherské Hradiště – Jak dopadne celá aféra fotbalového rozhodčího Pavla Řiháka, jenž první dubnový víkend s nápisem „PELTA BERBR VEN" odřídil mistrovské utkání v Nivnici, napoví středeční jednání komisí.

Podle předsedy Okresního fotbalového svazu Uherské Hradiště (OFS UH) nebyl za svůj čin rozhodčí Řihák zatím nijak trestán, jak se v některých médiích objevilo.

„Pana Řiháka z nominace na utkání nevyřazovali. On totiž, coby hlavní rozhodčí, být delegován nemohl, protože neabsolvoval školení ani testy. Jsme v situaci, kdy bojujeme s nedostatkem rozhodčích, takže ode mne i šéfa komise rozhodčích pana Vlčnovského měl před začátkem jarní části spoustu zmeškaných hovorů. Bohužel na ně nereagoval. Je běžná praxe, že když se rozhodčí nemůže semináře zúčastnit, přijde pak na svaz a testy si dodělá. To se u něj ale nestalo," vysvětlil František Miko.

Jednáním Pavla Řiháka se bude na svém středečním zasedání zabývat Komise rozhodčích a delegátů (KRD) OFS Uherské Hradiště, která ho na utkání I. B třídy delegovala.

„Je to poprvé, co se s podobnou záležitostí setkáváme, takže absolutně nechci předvídat jakékoliv závěry. O žádném potrestání ale ještě nebyla řeč. Teprve budeme celou věc projednávat a uvidí se, jestli rozhodčího předáme disciplinární komisi k potrestání," uvedl KRD Zbyněk Vlčnovský.