Fotbal má na olympiádě zhruba stejnou pozici jako Popelka na statku u bezcitné macechy, nikoho nedojímá. Příští rok bude mít naději na vzrušení davů větší: hraje se v Brazílii, jež denně podepisuje slova legendárního rozhlasového komentátora Josefa Laufera jediný sport je fotbal, všechno ostatní pouhá tělovýchova.

Čechy to může mrzet, na olympiádě si zahráli naposledy v roce 2000 a i tentokrát budou chybět. Z českého Eura jednadvacítek, jež v úterý večer skončilo napínavým finále, si vlajku s pěti kruhy zblízka prohlédnou mladí Portugalci, mladí Švédové, mladí Němci a mladí Dánové.

Proč mladí? Nic proti nim, ale právě v tom je průšvih olympijského fotbalu. Do Brazílie smí jet jen hráči narození po 1. lednu 1993 a tři starší. Fotbalové hvězdy zůstanou doma u televize, čímž nejnablýskanější sportovní akce zase ztratí kus kouzla.

Olympiáda bez fotbalu?

Hokej se pětkrát obětoval a přerušil slavnou NHL, na olympiádu jezdí nejlepší basketbalisté, atleti, plavci… Nekoleduje si fotbal o nekompromisní vyškrtnutí ze seznamu olympijských sportů? Nebylo by to poprvé, už dvakrát (1896, 1932) na hrách chyběl.

„Byla by velká škoda, kdyby olympiáda byla bez fotbalu. Ať se mi to jako individuálnímu sportovci líbí, nebo ne, fotbal je nejpopulárnější sport na světě," řekl Deníku bývalý kanoista a dnešní šéf českých olympijských misí Martin Doktor.

„FIFA a Mezinárodní olympijský výbor by měly dospět k dohodě, aby se olympijský turnaj ve fotbale stal něčím podobným jako turnaj v basketbalu nebo hokeji. Na olympiádu přijedou největší hvězdy a díky tomu se ohromně popularizuje sport jako celek."

Hlavní je MS

Paradoxní je, že právě u olympiády to všechno začalo. Dávného šéfa FIFA Julese Rimeta a jeho kolegy fascinoval úspěch fotbalu na hrách ve 20. letech minulého století a v roce 1930 uspořádali první mistrovství světa. Olympijský fotbal tím přišel o lesk: jako kdybyste si řekli, že od zítřka začnete žít bez jednoho oka.

Na olympiádu dlouho jezdili jen amatéři nebo hráči, kteří nebyli na mistrovství světa. A před Barcelonou 1992 se zavedlo dnešní směšné pravidlo: hrát můžou jen fotbalisté do 23 let plus tři starší.

Fotbal si udělal z mistrovství světa Betlém, kolem něhož se všechno točí. Hlavně peníze, pochopitelně. „Bylo by skvělé, kdyby věkové omezení padlo. Je potřeba najít model, aby olympiáda nekonkurovala fotbalovému mistrovství světa. Když se to povedlo v jiných sportech, může se to podařit i s fotbalem," tvrdí Doktor.

Neymar, Messi i Ronaldo?

Brazílie 2016 by mohla být výjimečná. O cestě do fotbalového ráje uvažuje švédský kanonýr Zlatan Ibrahimovič,l a pokud mu to Barcelona těsně před začátkem sezony dovolí, nechce doma chybět ani Pelého pokračovatel Neymar.

Natěšené zemi hodně dluží: na loňském mistrovství světa skončil se zlomeným obratlem už ve čtvrtfinále a letos zklamal na Copě Américe, kde po hloupém vyloučení ve druhém zápase přišel o zbytek turnaje. „Doufám, že doma budeš hrát. Chci tě vidět!" vzkázal Neymarovi božský sprinter Usain Bolt.

Kdyby na olympiádu dorazil Neymar, proč by měl chybět argentinský kouzelník Lionel Messi? A co takhle nejlepší fotbalista planety Cristiano Ronaldo? Těšte se, rok spekulací právě začíná.

Mimochodem, ve vzpomínaném roce 2004 olympiádu vyhrála fotbalová Argentina.

Věděli jste to?

MARTIN MLS