Stali se tak historicky prvním českým týmem, kterému se povedlo získat domácí pohár i superpohárovou trofej. Na stadionu U Nisy tomu přihlíželo jen 2877 diváků…

Do prvního ostrého zápasu sezony nasadil trenér Roman Pivarník na pozici stopera ruskou posilu Igora Golbana a právě mladík, který do Olomouce přišel na hostování z Lokomotivu Moskva, v úvodu zasáhl proti libereckému centru tak, že míč málem skončil v horním růžku branky Zdeňka Zlámala.

Pak se do první příležitosti dostali i hosté, kteří na rozdíl od Liberce hráli svůj první ostrý zápas nové sezony. Nadějné akce Schulmeistera se Hanákům ještě nepovedly dotáhnout do zdárného konce.

Na druhé straně se do solidní šance dostal Breznaník, jenže z úhlu mířil nad branku.

Poté se už z vedoucí branky mohla radovat olomoucká Sigma. Byl u toho znovu aktivní Schulmeister, který se uvolnil na pravé straně a poslal ideální centr na volného útočníka Martina Doležala. Urostlý fotbalista, jenž v loňské sezoně střílel góly za druholigovou Zbrojovku, přesnou hlavičkou otevřel skóre zápasu.

Sigma slaví v LIberci vítězství v Superpoháru

O dvě minuty později si to do liberecké šestnáctky namířil Jan Navrátil, kterého fauloval Jiří Fleišman, a slovenský rozhodčí Trutz neváhal s nařízením pokutového kopu.

Míč si vzal další z olomouckých kanonýrů Michal Ordoš a přesnou ranou k tyči potvrdil, že si v posledních zápasech věří.

„Nemluví se mi dobře, prohráli jsme před domácím publikem Superpohár. Olomouc byla nažhavená, byla to její premiéra, přijela v silné sestavě," přemítal trenér Liberce Jaroslav Šilhavý. „My jsme z důvodů menších zdravotních potíží nenasadili Nezmara, Hadaščoka, Blažka. Navíc jsme dělali ještě nějaké korektury, abychom viděli některé hráče," vypočítával.

Ve druhém poločase si už Sigma dvougólový náskok zkušeně hlídala a pod výraznější tlak se nedostala. Hanáci navíc mohli přidat další branky, jenže Navrátil v dobré pozici pálil do libereckého stopera Tótha, Ordoš nedosáhl na centr Rossiho a Michal Hubník v závěru nezužitkoval centr Janotky.

Sigma slaví v LIberci vítězství v Superpoháru

Liberec už byl chvílemi v průběhu druhé půle zřejmě myšlenkami v kazašské Karagandě, kde bude v úterý bojovat o postup v předkola Ligy mistrů, přesto se dostal do několika náznaků šancí. Svatyni olomouckého gólmana Zlámala však nepokořil.

„Bylo vidět, že oba mančafty braly superpohár velmi vážně. Úvod patřil nám, vytvořili jsme si šance, dokázali jsme vstřelit dva góly a potom se nám dařilo chodit do brejků. Liberec také ukazoval kombinační fotbal, ale taktickou hrou v druhém poločase jsme dokázali vedení udržet," ocenil olomoucký trenér Roman Pivarník.

Výhra Sigmy byla zasloužená. Její hráči tak mohli po odpískání se svými fanoušky, kterých do Liberce dorazila zhruba stovka, slavit další zisk cenné trofeje do klubové sbírky. „Doufám, že nám ten dnešní zápas pomůže do ligy, hrajeme první zápas venku a tohle nás samozřejmě povzbudilo," doplnil nový kormidelník Sigmy.

FC Slovan Liberec – SK Sigma Olomouc 0:2 (0:2)

Branky: 24. Doležal, 27. Ordoš z pen. Rozhodčí: Trutz – Chládek, Vorel (všichni SR). ŽK: Fleišman, Butenin, Kušnír – Škerle, Hořava. Diváků: 2877.

Liberec: Bičík – Kušnír, Tóth, Kelić, Fleišman – Šural, Butenin (46. Bosančić), Vácha, Breznaník – Štajner (81. Morozenko) – Delarge (66. Musiol). Trenér: Jaroslav Šilhavý.

Olomouc: Zlámal – Janotka, Golban, Škerle, Vepřek – Hořava, Rossi – Ordoš – Schulmeister (86. Šindelář), Doležal (71. Pospíšil), Navrátil (69. Hubník). Trenér: Roman Pivarník.