Zatímco zlidovělá divadelní hra Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? ukázala život a dílo zkorumpovaných bafuňářů, Vyšehrad vypráví o mladém zkrachovalém hráči, jenž se po vyhazovu ze Sparty snaží dostat přes štaci ve třetiligovém klubu zpátky na vrchol.

Fiktivní Lavický moc inteligence nepobral, takže hláška střídá hlášku.

Možná i vy se u Vyšehradu dobře bavíte, ale jen do chvíle, než si položíte tu klíčovou otázku. Vážně jsou fotbalisté takové s odpuštěním gumy? „Ano, to je realita, kluci si svým způsobem píšou seriál sami," řekl v DVTV jeden z režisérů Jakub Štáfek, jenž (velmi naturalisticky) hraje Lavického. „Možná je to ještě slabý odvar."

Také čtěte: Poláci o olympiádě v Krkonoších: Velká šance, jakkoli se to může zdát bláznivé

Skandál jako inspirace

Kdyby šel Štáfek na pivo s univerzálem Jakubem Podaným z Dukly, uslyšel by od něj: „Slabý odvar? To je přehnané. Profesionál si nemůže dovolit válet se po zemi tak opilý, že skoro ani nezvedne telefon. Jednou si to zkusíte a končíte."

Jenže bez slavných průšvihů, které patří do tuzemské fotbalové mytologie, by Vyšehrad nevznikl. Nevznikl by, kdyby bývalý reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši po jednom večírku nevyslovil nesmrtelnou větu: „Nic jsem neplatil a ta částka nesouhlasí." (První díl Vyšehradu.)

Nevznikl by, kdyby plzeňský rebel David Limberský nenaboural, nesnažil se utéct policistům a neslavil gól točením imaginárním volantem. (Čtvrtý díl Vyšehradu.)

Pro zvětšení klikněte na grafiku.
Hlášky ze sitcomu Vyšehrad.Zdroj: DENÍK

Čtěte také: Odchod z Barcelony? Messi: Dokud mě budou chtít, zůstanu tady

Mimochodem, právě ten minulý týden Štáfkovi vzkázal přes sociální síť: „Lepší je být dobrý fotbalista než průměrný herec." Limberského tedy asi ve Vyšehradu neuvidíte, zato sparťanský záložník Lukáš Vácha či jeho někdejší spoluhráč Roman Bednář si už stihli střihnout vedlejší role.

„Hlavně před Romanem klobouk dolů," pokloní se Podaný. O co šlo? Bednář si zkazil kariéru epizodou s ko-kainem a ve Vyšehradu si zahrál drogového dealera. „Myslím, že s podobným nadhledem bere seriál většina z nás," říká Podaný. „U Vyšehradu se pokaždé bavím. Jsem rád, že takový seriál někdo natočil."

Jsou rádi i další fotbalisté?

„Když jsem byl na vánočním večírku Sparty, přitočil se ke mně trenér David Holoubek a řekl mi, že Vyšehrad může ve finále pomoct. Že si kluci řeknou: Takhle ne, vypadáme jako idioti," vyprávěl Štáfek.

Kvůli roli si musel nechat udělat speciální sestřih, fotbalovým žargonem „komedii na hlavě". „Najednou se mi začal měnit charakter, přítelkyně ze mě byla nešťastná. Začal jsem rozumět tomu, že se fotbalisté chovají tak, jak se chovají."

Zdroj: Youtube

A ještě Podaného postřeh: „Kdo se o fotbal nezajímá a podívá se na to, může mít pocit, že jsme zabednění. Na druhou stranu takový člověk radši přepne jinam."

Po tréninku do tetovacího studia, pak do kadeřnictví a hurá domů k PlayStationu (v lepším případě)? Tenhle životní vzorec naštěstí neplatí pro všechny fotbalisty. „Nejsme nadupaní jaderní fyzici, ale…" nadechne se Podaný. Zrovna on se na Twitteru vyjadřuje k celospolečenským tématům, neomezuje se jen na fotky ze stadionu nebo retweety fotbalových videí.

Psali jsme: 270 milionů za 17letého kluka. Real blízko novému Ibrahimovicovi

Matematik i nimrod

„Není žádný zázrak vidět fotbalistu s knížkou," poví Podaný. „Obránce Ondru Švejdíka, s kterým jsem se kdysi potkal ve Spartě, baví matematika, spoluhráče Michala Smejkala zajímají motivační kréda a je spolumajitelem společnosti Svět úspěšných…"

Jeden z nejlepších ligových kanonýrů David Lafata je vášnivý nimrod, bývalý juniorský reprezentant Marcel Gecov založil architektonické studio a brankář Petr Čech? To je kapitola sama pro sebe, ve volnu hraje na bicí a můžete si s ním povídat o čemkoliv, od tenisu po politiku.

„Seriálový Lavi má trochu nevýhodu, že je mladý. Dost z nás dozrálo teprve časem, což se samozřejmě netýká jen hráčů," zmíní Podaný.

Dozraje i Julius Lavický? Zatím můžete jen věštit, do včerejška vyšlo pět dílů z plánovaných deseti. „Ve fotbale najdete dost lidí, kteří padli na dno a časem se dokázali vyškrábat zpátky. I z hlavního hrdiny Vyšehradu může být zase hvězda, ale americký happy end nečekám," usměje se Podaný. „Potom už by to asi nebyla taková legrace."