Ošidná předkola? Letošní český šampion by je mohl vynechat a jít rovnou do hlavní fáze s bonusem 330 milionů korun. „Vstupenka do ráje," poví bývalý reprezentant a vyhledávaný fotbalový glosátor Ladislav Vízek.

Ve městě čtyři řek umějí zvládat tlak 

K cestě do ráje je potřeba, aby se sešly dvě věci: vítězové letošní Ligy mistrů a Evropské ligy se musí do příštího ročníku Ligy mistrů kvalifikovat z domácí soutěže, což třeba v případě Bayernu Mnichov či AS Řím není nereálné.

„Tohle teď nikdo v české lize neřeší," pravil plzeňský šéf Tomáš Paclík. Jeho klub jde do jara jako lídr a bookmakeři věří, že Viktoria po ligovém finále 27. května oslaví hattrick. Ve městě čtyř řek umějí zvládat jarní tlak a na rozdíl od Slavie (MOL Cup) i Sparty (Evropská liga) mají klid.

Fotbalový národ vyhlíží třasklavější jaro než jindy 

Liga v posledních letech připomínala zajeté manželství: možná se ještě pořád těšíte domů, ale už vás tam máloco překvapí. Na jaře se obvykle prala o titul Plzeň se Spartou a zbytek pelotonu zíral na obry z uctivé vzdálenosti, lize často chyběl šmrnc.

„Jenže letos to neplatí," mne si ruce nejen Vízek. Fotbalový národ vyhlíží třaskavější jaro než jindy: mezi Plzeň a Spartu na podzim vklouzla probuzená Slavia, jež v lize 11krát za sebou neprohrála a přes zimu za peníze čínských majitelů nakoupila dalších šest nových hráčů. Největší kauf? Liberecký univerzál Sýkora za 35 milionů korun.

Slávisté mají hodně pestrý výběr

Když plzeňský trenér Roman Pivarník namítl, že pro něj je strop za ligového hráče mnohem níž, slávistický boss Jaroslav Tvrdík se mu přes Twitter vysmál: „Těšíme se v Edenu!"

Teď už bez emocí s mistrem Evropy Antonínem Panenkou: „Slávisté mají hodně pestrý výběr, což je na první pohled na fajn, ale velká konkurence může být občas na škodu. Hráči si můžou závidět a ničit se tím, že místo nich hraje někdo jiný."

Jaro bude osudové i pro reprezentaci 

A Sparta? Do jara jde z nezvyklé pozice třetího vzadu a po výprasku v jarním prologu Evropské ligy. Co s ní udělá debakl 0:4 v Rostově? K titulu po třech letech navíc potřebuje ztráty konkurentů. Klíčové je, že udržela záložníka Dočkala, na něhož přiletěla nabídka z Číny za 175 milionů korun.

Jaro bude osudové i pro reprezentaci, jež bude chtít v San Marinu a Norsku rozfoukat plamínek naděje na baráž o mistrovství světa. K tomu si připočtěte červnové volby ve fotbalové asociaci: zatím jediným kandidátem na předsedu je současný šéf Miroslav Pelta. „Čekám rošťárny," řekne Vízek.

Jarní část fotbalové ligy. Infografika. Zdroj: redakce