„Osobně víc věřím Lafatovi, ale i Škoda má skvělou sezonu," řekl Deníku bývalý útočník Michal Pospíšil, mistr Evropy do 21 let z roku 2002.

ANGLIE (1 kolo do konce):25 Agüero (Manchester City)
20 Kane (Tottenham)
19 Diego Costa (Chelsea)

FRANCIE (1 kolo do konce):27 Lacazette (Lyon)
21 Gignac (Marseille)
19 Ibrahimovic (PSG)

ITÁLIE (2 kola do konce):20 Tévez (Juventus)
19 Toni (Verona), Icardi (Inter Milán)
16 Ménez (AC Milán), Higuaín (Neapol)

NĚMECKO (1 kolo do konce):19 Meier (Frankfurt)
17 Robben (Bayern)
16 Lewandowski (Bayern), Dost (Wolfsburg)

ŠPANĚLSKO (1 kolo do konce):45 Ronaldo (Real Madrid)
41 Messi (Barcelona)
22 Neymar (Barcelona), Griezmann (Atlético Madrid)

…A ČESKO (2 kola do konce):18 Lafata (Sparta)
17 Milan Škoda (Slavia)
14 Došek (Slovácko)
11 Mahmutovič (Plzeň)
10 F. Novák (Jablonec), Wágner (Mladá Boleslav), Šural (Liberec), Dočkal (Sparta)
9 Řezníček (Příbram a Sparta), D. Kolář (Plzeň), P. Dvořák (Hradec Králové)

Kandidát Lafata (18 gólů)

Už v létě jste mohli tušit, že jej čeká další velká sezona: v prvním zápase druhého předkola Ligy mistrů nasázel pět gólů Levadii Tallinn a druhý den se celá Evropa snažila správně vyslovit jeho příjmení.

„Lhal bych, kdybych říkal, že mě titul krále střelců nezajímá, ale víc chci titul se svojí Spartou," opakoval 33letý nimrod celé jaro.

Titul však od pondělí patří Plzni, takže první místo mezi ligovými kanonýry pro něj může být malou náplastí. „I když tyhle dvě věci jde dost těžko porovnat. Kolektivní úspěch znamená vždycky víc," říká expert Pospíšil.

Jihočeský patriot se jako první v samostatné lize dostal přes magickou metu 150 gólů a na konci března si uřízl ostudu, když nafilmoval pád ve vápně. Sparta díky penaltě porazila Teplice, on musel zaplatit 50 tisíc korun pokuty.

Trefil se v obou derby se Slavií, před třemi týdny hattrickem sestřelil Brno a teď má blízko k tomu, aby se počtvrté v životě stal nejlepším střelcem ligy, což se nikomu před ním nepovedlo.

A ještě jednou Pospíšil: „Proč je David tak dlouho na vrcholu? Důvody jsou čtyři vlohy, poctivý trénink, zkušenosti a kvalitní tým."

Kandidát Škoda (17 gólů)

To je proměna! Slávistický zabiják doteď nasázel víc gólů než za posledních pět sezon dohromady. Když se ho reportéři ptají, čím to, pobaveně zakroutí hlavou a odpoví: „Vážně nevím."

Tak to zkusme teď. „Musíme začít u jeho věku," tvrdí Pospíšil. „Milanovi je devětadvacet, těží ze zkušeností. Sám si vzpomínám, že jsem toho v mládí spoustu zazdil. Jak stárnete, uklidňujete se a pro útočníky platí, že jsou v zakončení přesnější."

Když nedává góly (na podzim se netrefil pětkrát za sebou), není s ním řeč a od přítelkyně slyší: „Jsi na zabití, víš to?" Trápil se i při experimentu na stoperu, kam jej v minulé sezoně poslal bývalý kouč Koubek.

Nezahořkl, nepřestával makat, a když jej nový trenér Beránek vrátil zpátky do útoku, rozjel svoji nejlepší sezonu. Expert Pospíšil není sám, kdo říká: „Příjemné překvapení. Takovou smršť bych od něj nečekal."

Lafata chtěl titul, Škoda toužil se Slavií po pohárech. Nevyšlo to, parta z Vršovic se ještě před týdnem prala o záchranu.

„Že se Slavia trápí? Konkrétně Milanovi nemůžete nic vytknout, svoji práci dělá dobře," říká Pospíšil. „Pravidelně střílí góly a klidně ještě může myslet na angažmá v cizině."

Odcházet může jako první slávista od rozpadu federace, který se stal králem ligových střelců. Povede se mu to?

MARTIN MLS