"Určitě to použijeme jako motivační faktor před nedělním zápasem se Slováckem. Kluci si ale sami uvědomují, že k zopakování takových zápasů musí nejprve zvládat ligové duely," řekl na pátečním setkání s novináři trenér Vítězslav Lavička.

Jeho slova podpořil i brankář Tomáš Vaclík. "Bavil jsem se o tom hned po zápase s klukama, že podobné zážitky přijdou jen s titulem. To si musíme dostat do hlav, abychom zvládali obyčejné ligové zápasy," doplnil sparťanský gólman.

I přes velké zklamání u obou převládá pocit, že dvojutkání s Chelsea bude mít pro Spartu pozitivní dopad. "Věřím, že nám celá účast v Evropské lize a dobré výkony dodají sebevědomí. Že tu zkušenost využijeme a budeme silnější než doteď," míní Vaclík.

Trenér Lavička také doufá, že nadšení fanoušků i týmu se v pozitivním smyslu přenese také do ligy. "Musím říci, že jsem byl hrdý na to, že jsem sparťan. Když jsem viděl ty výkony na hřišti, ale i v hledišti, tak mi běhal mráz po zádech. Věřím, že ta euforie bude znát i v neděli proti Slovácku. Moc bychom to potřebovali," doplnil Lavička.

Největším rivalem Plzeň

Se svým realizačním týmem se nyní bude starat o to, aby byl jeho tým na neděli co nejlépe připraven. "Z Londýna jsme letěli hned po zápase a do postele se dostali až v sedm ráno, takže únava je teď velká. Sice hrajeme už v neděli, ale vymlouvat se na to rozhodně nechceme. Uděláme vše pro to, abychom byli v plné síle," dodal Lavička, který už v sobotu bere hráče na soustředění do hotelu.

Vstup do ligy je pro Spartu důležitý, aby hned od začátku vytvářela tlak na Plzeň, která má před ní v čele tabulky tříbodový náskok. "Chceme Plzeň prohnat a vyhrát titul. Před chvílí jsem psal trenérovi Vrbovi a posílal jsem mu gratulaci k postupu. Přeji mu, ať vydrží v pohárové Evropě co nejdéle, ale v naši konfrontaci je to pro nás největší rival," připustil Lavička.

Souboj s Plzní pro něj bude podobně prestižní jako se Slavií. "Derby je stále derby, ale teď aktuálně je Plzeň na tom lépe než Slavia a bude to hodně zajímavý zápas. Je to jen dobře pro český fotbal," dodal.